Îngrijirea bebeluşilor prematuri: Prima săptămână a bebelușului acasă
Ajunși acasă. Este ziua pe care o așteptai. Dacă bebelușul tău este prematur și a petrecut timp suplimentar în spital, bucuria ta poate fi umbrită de puțină neliniște. Iar dacă ești îngrijorată, nu uita: doctorul nu îl externa din spital decât dacă a considerat că amândoi sunteți pregătiți să faceți acest pas.
Iată câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi acum pentru a scăpa de stres și a maximiza bucuria revenirii acasă.
1. Verifică scaunul de mașină
Atunci când faci planurile pentru revenirea acasă, vrei ca echipa de îngrijire a copilului să verifice scaunul de mașină. Este posibil ca acesta să fie ajustat cu o căptușeala sau un suport pentru cap, astfel încât căpușorul celui mic să stea în poziția în care căile respiratorii să fie libere.
2. Cere rețete în avans
Asigură-te că obții și cumperi rețetele pentru prematur cu câteva zile înainte de externare. Pentru că mintea ta va fi îndreptată spre multe lucruri, folosește un pad sau un carnețel în care să păstrezi numerele de telefon ale doctorului, programările și dozele de medicamente.
3. Fă curat în casă
Nu exagera și nu dezinfecta casa cu curățitori chimici (care îi pot provoca iritații copilului), însă asigură-te ca în casă este curățenie.
4. Ai grijă de animalele de companie
Proaspeții părinți sunt adesea agitați la gândul de a expune copilul la animalele de companie. Înainte de a sosi cu copilul acasă, dă-i animalului tău de companie să miroasă o paturică cu mirosul copilului și nu lăsa câinele sau pisica singuri cu cel mic. Plămânii lui pot fi sensibili la mirosul sau blana de animale, așa că ține animalele în afara zonei de dormit.
5. Limitarea vizitelor
Toată lumea dorește să cunoască nou-născutul, însă pune pe primul loc nevoile tale și ale micuțului tău. Nu lăsa casa să devină un circ! Folosește un calendar pentru a programa vizitele, și asigură-te că oaspeții se spală pe mâini înainte de a atinge bebelușul.
6. Acceptă oferte de ajutor
Un vecin dorește să-ți aducă o caserolă cu mâncare? Acceptă cu plăcere. Trebuie să-ți canalizezi energia pe grija pentru cel mic și pentru tine însuți.
7. Lasă bebelușul să se adapteze
Trage aer adânc în piept și lasă bebelușul să se obișnuiască cu noul mediu. Asigură-te că el primește o alimentație suficientă – bebelușii prematuri trebuie hrăniți mai des decât cei născuți la termen – și să doarmă.
8. Stai pe loc
Sistemul imunitar al celui mic este încă fragil. Limitează-ți ieșirile la vizitele la doctor în primele câteva săptămâni de viață.
9. Caută sprijin
A avea grijă de un prematur poate fi descurajator. Să știi că nu ești singură. Vorbește cu doctorul dacă ai nevoie de sfaturi sau alătură-te unui grup de părinți care se află în aceeași situație. Uneori, tot ce ai nevoie este numai cineva care să te asculte!
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: