Tehnici de masaj pentru bebeluşii născuți prematur

Masarea bebeluşului îl poate relaxa și calma, reducându-i tensiunea emoțională și fizică, și oferindu-i un somn mai bun. Poate fi folosită pentru eliminarea gazelor, constipării și inclusiv a colicilor. Poate ajuta chiar și la ușurarea congestiei nazale sau a ochilor lipicioși.

De fapt, masajul stimulează întregul sistem al copilului și încurajează creșterea și dezvoltarea sănătoasă!

Mișcările masajului pot fi adaptate și pentru bebelușii născuți prematur. Pentru siguranță, validează acest lucru cu doctorul sau asistenta ta, și apoi întreabă dacă există membri ai personalului pregătiți special pentru masajul copiilor, care să te poată ghida.

Înainte de a continua citirea acestui articol, este important să recunoști semnele pe care ți le dă micuțul tău pentru a-ți arăta că este deschis atingerii și să știi să-l liniștești și să-l pregătești pentru experiența masajului.

Ține minte aceste momente cheie Începe cu o parte a corpului în care micuțul tău este deja obișnuit cu atingerea. Capul, mâinile și picioarele sunt adesea preferate.

• Începe întotdeauna prin a vedea dacă răspunde pozitiv la atingere. Acest lucru este realizat cel mai bine atunci când micuțul nu este nici prea înfometat, nici sătul. Dacă micuțul tău nu se simte îndeajuns de bine sau nu are destulă energie pentru un masaj, nu-ți va da permisiunea. • Începe cu o strângere ușoară şi calmă. • Mișcarea ar trebui să fie pozitivă, lentă și ritmică. Atingerile rapide, dezorganizate sau doar din vârful degetelor pot fi deranjante. Atingerea mai lentă, asemănătoare îmbrăţişarii, este de regulă mai liniștitioare. • Încearcă cu câte o mișcare, pe rând. • Continuă masajul doar dacă micuțul este mulțumit – dacă masajul este prea stimulant, întoarce-te la a-l ține liniştit în braţe pentru o perioadă.

Masajul picioarelor: cum se face Acest masaj al picioarelor poate fi liniștitor. Ajută la eliberarea tensiunilor din picioare și poate fi folosit de asemenea în cazul mâinilor. Un masaj al picioarelor îl încurajează pe cel mic să-și îndoaie (adune) piciorușele și tălpile într-o poziție relaxată.

Masatul mâinilor puiuțului tău îl poate încuraja să-și aducă membrele într-o poziție relaxată, în apropierea capului, sau a părții superioare și mediane a corpului.

  1. Începe prin a-i cere permisiunea.

  2. Dezbracă doar zona pe care dorești să o masezi. Învelește mânuțele celui mic cu un material sau o păturică, în așa fel încât să-și poată suge degețelele pentru a se liniști. Asigură-te că picioarele sale au parte de susținere dacă se întinde brusc. Majoritatea bebelușilor se simt foarte vulnerabili când sunt întinși pe spate, așa că pune-l pe o parte în pătuț sau incubator. Dacă poate fi ținut, cuibărește-l pe micuț pe o pernă moale la tine în braţe și ține-l acoperit.

  3. Aplică și freacă-ți palmele cu puțin ulei (vezi mai jos)

  4. Susținând-ul în poziție flexată în apropierea corpului, ține un picioruș în palmă și ajută-l pe micuț să se relaxeze cu o atingere blândă și calmă a mâinii tale calde. Poate fi liniștitor, relaxant și încurajator pentru cel mic.

  5. Susține piciorușul cu talpa cuibărită în siguranță în palma ta. Începe masajul de la glezne la degețele, într-o mișcare ce urcă pe picioruș. Aplică o presiune delicată și pozitivă, folosind unul dintre degete. Dacă masezi mâinile micuțului, urmează aceeași procedură, începând cu podul palmei și urmând către degețele.

  6. Ține piciorușul celui mic în aceeași poziție ca în Pasul 5. Încercuiește foarte lent gleznele pe ambele părți ale piciorului (sau încheieturile, dacă este vorba de mâini).

  7. În timp ce ții în continuare piciorușul în palmă, apasă cu delicatețe fiecare degețel (ai grijă să nu gâdili talpa). Dacă degețelele sunt foarte sensibile pentru a le masa individual, strânge-le puțin pentru a le relaxa sau doar ține-le în mâinile tale calde.

  8. Cu degetul mare sau arătător situat sub zona degețelelor, presează de trei ori și repetă apoi mișcarea în zona mediană a tălpii.

  9. Ține tot piciorușul în palmă și ghidează glezna micuțului într-o mișcare lentă, circulară pentru a elibera orice tensiune din zona gleznei și a piciorului.

  10. Ținând în continuare tot piciorușul (sau mânuța), încheie mișcarea cu masajul lent al întregii părți superioare, de la degețele la călcâi.

  11. Încheie așa cum ai început: cu o strângere calmă a piciorușului în mână.

  12. După masaj, menține piciorușele calde și relaxate punându-i micuțului încălțări de casă sau șosete. Spune-i „mulțumesc” puiuțului tău pentru ca el să înțeleagă că ați împărtășit un moment deosebit.

Anumite precauții Timpul în care îl masezi pe cel mic va varia, în funcție de cum se simte acesta la momentul respectiv. O sesiune de un minut sau două minute poate fi suficientă, și de obicei este suficientă pentru a acoperi o zonă a corpului.

• Masajul poate fi deopotrivă stimulant și relaxant, așa că fii atentă la semnele de suprastimulare sau de „nu” din partea micuțului tău. • Nu începe dacă micuțul are temperatura ridicată sau dacă pare obosit sau bolnav. • Micuții care sunt aproape pregătiți să părăsească spitalul după o lungă perioadă petrecută în UTIN pot fi anemici și își pot consuma mult din energie pentru a-şi dezvolta abilitățile de hrănire. În acest caz, masajul poate fi prea mult pentru bebeluşul tău în acest stadiu. • Este esențial să fii conștientă de limbajul bebelușilor (semne sau semnale) pentru a oferi un masaj sigur și potrivit. Cere sfatul unui instructor de masaj infantil, deoarece el cunoaște aceste semnale.

Consimțământ Cookie-uri