Când se schimbă culoarea ochilor bebelușilor?

Ai așteptat atât de mult acest moment — să privești în ochii micuțului tău pentru prima dată. Este interesant de știut că culoarea ochilor cu care s-a născut puiul tău poate fi culoarea finală sau se poate schimba în lunile și anii următori.

Dacă te întrebi dacă culoarea ochilor lui va fi ca a ta, a partenerului tău sau poate a unuia dintre bunici, citește mai departe!

Îți vom explica ce influențează culoarea ochilor, de ce poate dura până ce ochii micuțului tău ajung la culoarea finală și când vei putea ști în sfârșit ce culoare vor avea ochii bebelușului tău.

Ce este culoarea ochilor?

Culoarea ochilor se referă de fapt la aspectul irisului, care este inelul muscular ce înconjoară pupila (partea neagră) fiecărui ochi. Irisul ajută la controlul cantității de lumină care intră în ochi. Culoarea irisului poate varia de la albastru foarte pal până la maro foarte închis.

Pupilele bebelușului tău vor fi întotdeauna negre, iar sclera (albul) ochilor va fi aproape întotdeauna albă — cu excepția cazului în care, de exemplu, este bolnavă de icter, ceea ce cauzează o culoare galbenă, sau ochii ei au vreo inflamație și sunt roz sau roșii.

Cu ce culoare a ochilor se nasc bebelușii?

Culoarea irisurilor bebelușilor depinde de melanina, o proteină secretată de celule speciale numite melanocite care dau și culoarea pielii puiului tău. Bebelușii a căror moștenire este cu pielea închisă la culoare sunt de obicei născuți cu ochi căprui, în timp ce nou-născuții caucazieni tind să se nască cu ochi albaștri sau gri.

Deoarece melanocitele răspund la lumină, la naștere, bebelușul poate avea ochi care par gri sau albaștri mai ales din cauza lipsei de pigment și pentru că a stat într-un uter întunecat până acum. Pe măsură ce este expus la mai multă lumină, în timp (chiar și câțiva ani), culoarea ochilor săi se poate schimba.

Dacă melanocitele secretă doar puțin mai multă melanină, acest bebeluș poate ajunge să aibă ochi albaștri. Doar puțin mai multă melanină și ochii lui vor fi verzi sau căprui. Ochii căprui, care sunt cei mai comuni, sunt rezultatul melanocitelor foarte active care secretă multă melanină. Ochii căprui sunt probabil să rămână căprui pe parcursul vieții.

Când încetează să se schimbe culoarea ochilor bebelușilor?

Durează aproximativ un an pentru ca melanocitele să-și termine treaba și pentru ca culoarea finală să se stabilească. Deși ritmul schimbării culorii încetinește după 6 luni, culoarea poate continua să se schimbe după acest timp.

Uneori, schimbarea culorii poate continua timp de câțiva ani înainte ca culoarea ochilor să devină permanentă.

Ce culoare vor avea ochii bebelușului tău?

Culoarea ochilor este determinată de genetică. Un anumit cromozom este în mare parte responsabil pentru determinarea culorii ochilor. Acesta poartă două gene, una care determină cantitatea de melanină din iris și cealaltă care controlează activitatea melanocitelor. Aceste gene acționează împreună în determinarea culorii ochilor. Alte gene joacă roluri mai mici.

Nu poți prezice neapărat culoarea ochilor bebelușului tău doar uitându-te la culoarea ochilor tăi și a partenerului tău, dar uneori predicția ta poate deveni realitate — este totul un joc de genetică.

Iată câteva posibilități când vine vorba de culoarea ochilor bebelușului tău:

  • Dacă tu și partenerul tău aveți amândoi ochi albaștri, bebelușul tău are mari șanse să aibă ochi albaștri.

  • Dacă tu și partenerul tău aveți amândoi ochi căprui, bebelușul tău are mari șanse să aibă ochi căprui.

  • Dacă unul dintre bunicii bebelușului tău are ochi albaștri, șansele ca bebelușul tău să aibă ochi albaștri sunt mai mari.

  • Dacă tu ai ochi albaștri și partenerul tău are ochi căprui, sau invers, șansele sunt aproximativ egale pentru oricare dintre culorile ochilor.

Faqs Pe Scurt

Ar putea dura aproximativ un an pentru ca culoarea ochilor bebelușului tău să se stabilească, dar orice schimbare de culoare va încetini de obicei când micuțul tău are aproximativ 6 luni. În unele cazuri, schimbarea culorii poate continua pentru câțiva ani.

Culoarea ochilor puiului tău este la fel de unică precum este și el! Indiferent de culoarea pe care o vor avea ochii bebelușului tău, vei iubi să te uiți în ei. Sperăm că te-ai distrat învățând puțin despre genetica din spatele culorii ochilor bebelușului tău. În scurt timp, culoarea finală a ochilor bebelușului tău se va dezvălui. Acesta este doar unul dintre multele trăsături fizice și de personalitate care vor începe să se desfășoare în fața ochilor tăi în lunile și anii ce vor urma.

Consimțământ Cookie-uri