Erupții cutanate la nivelul scutecului: Cauze, simptome și tratament

Majoritatea bebelușilor vor avea cel puțin o dată, iritații la nivelul scutecului, chiar și în cazul scutecelor super-absorbante. În cele mai multe cazuri, iritațiile ușoare ale scutecului se vindecă în câteva zile cu un tratament simplu la domiciliu. Află mai multe despre cauzele eritemului fesier, cum arată și cum să previi și să tratezi.

Ce este eritemul fesier?

Eritemul fesier este o afecțiune frecventă care se formează de obicei atunci când pielea sensibilă din jurul zonei scutecului bebelușului tău devine iritată, de exemplu dacă rămâne în contact cu urina sau cu fecale pentru prea mult timp.

Eritemul fesier poate face ca pielea bebelușului tău să fie înroșită, fierbinte sau inflamată pe alocuri, iar uneori poate provoca pete sau bășici.

Cu un tratament adecvat, iritația fesieră dispare de obicei în trei sau patru zile, dar dacă aceasta nu se ameliorează în mod vizibil în câteva zile sau dacă se agravează, adresează-te medicului pediatru.

O modalitate importantă de a- l proteja pe cel mic împotriva iritației provocate de scutec este schimbarea frecventă a acestuia.

În concluzie

Erupția cutanată la nivelul scutecului (eritemul fesier) este relativ comună și se poate întâmpla oricărui bebeluș. Aceasta poate face ca pielea micuțului tău să devină roșie, fierbinte sau inflamată. Poți ajuta la prevenirea iritației schimbând în mod regulat scutecul bebelușului. Adresează-te medicului dacă iritația bebelușului tău persistă!

Cum arată erupția cutanată la nivelul scutecului?

Semnele comune ale iritației cutanate pot include:

  • Pete roșii sau pete pe fesele bebelușului sau pe întreaga zonă a scutecului

  • Coșuri, pete sau bășici

  • Piele fierbinte, cu aspect inflamat

  • Bebelușul este irascibil sau agitat.

Care sunt cauzele erupției cutanate?

Chiar și în cazul schimbării frecvente a scutecelor, erupția cutanată poate apărea. În secțiunile următoare, vom explora câteva cauze ale eritemului fesier și situațiile în care acesta poate apărea.

Erupții cutanate provocate de iritații

Iritația pielii este cea mai frecventă cauză a erupției cutanate și, adesea, este rezultatul:

  • Contactului prea îndelungat al pielii bebelușului cu urină sau fecale.

  • Iritațiilor cauzate de un scutec prea strâns și care se freacă de pielea bebelușului tău

  • Lipsa de curățare a zonei de scutec sau de schimbare a scutecului suficient de des

  • Reacției la detergenți, săpunuri, băi cu spumă sau la unele șervețele pentru bebeluși pe bază de alcool

  • Anumite tipuri de medicamente, cum ar fi antibioticele sau laxativele

Este posibil să observi pete roșii pe fesele bebelușului tău sau întreaga zonă poate fi înroșită. De cele mai multe ori, bebelușii nu se simt deranjați dacă se confruntă cu o iritație ușoară a scutecului. Cu toate acestea, dacă iritația este severă, micuțul tău s-ar putea să se simtă inconfortabil și să fie neliniștit.

Asigură-te că schimbi scutecul bebelușului în mod regulat, că păstrezi zona scutecului curată și că aplici cremă pentru scutece. De asemenea, este o idee bună să utilizezi scutece foarte absorbante și să te asiguri că acestea se potrivesc corect, fără a fi prea strânse, pentru a evita iritațiile.

Erupții cutanate fungice la bebeluși

Dacă iritația fesieră nu se vindecă în două sau trei zile, este posibil ca micuțul tău să aibă o infecție fungică. În acest caz, medicul te poate sfătui cu privire la cel mai bun tratament.

În cazul în care iritația fesieră a bebelușului este cauzată de o infecție fungică, este posibil să observi simptome mai severe de iritație la nivelul scutecului, cum ar fi:

  • Vezicule pline de puroi în pliurile pielii sau în alte zone

  • Pete de culoare roșu aprins, umede

  • Disconfort.

Medicul poate prescrie o cremă sau un medicament antifungic. De obicei, aceasta va elimina

infecția în aproximativ o săptămână, dar este posibil să ți se recomande să continui să o

folosești mai mult timp pentru a preveni reinfectarea.

Erupții cutanate la nivelul scutecului: Cauze, simptome și tratament

Erupția cutanată bacteriană la bebeluși

Deși rară, erupția cutanată poate fi cauzată de o bacterie numită impetigo, o infecție a pielii care este foarte contagioasă, dar care nu este în mod obișnuit gravă. Impetigo debutează de obicei cu răni sau vezicule roșii, care pot fi mai greu de observat pe pielea închisă la culoare. Rănile sau veziculele se sparg rapid lăsând în urmă pete, cruste, de culoare maro-aurie.

Dacă consideri că erupția cutanată a bebelușului tău se poate datora unei infecții bacteriene, contactează medicul pentru diagnostic și tratament. Evită să folosești o cremă antibiotică fără prescripție medicală pentru a trata erupția cutanată, cu excepția cazului în care medicul copilului tău te sfătuiește să faci acest lucru.

Erupții cutanate provocate de alergeni

Este posibil să descoperi că bebelușul tău este sensibil sau alergic la anumite substanțe sau ingrediente, cum ar fi:

  • Coloranții din săpun sau din detergentul de rufe

  • Banda elastică din scutece

  • Parfumurile din săpun, detergentul de rufe, balsamurile de rufe sau șervețelele umede

  • Conservanții din creme

  • Ingredientele care se găsesc în pudra, loțiunile și uleiurile pentru bebeluși

  • Alimentele - alergenii pot fi transmise bebelușului prin laptele matern sau prin alte alimente solide pe care le mănâncă bebelușul atunci când începe să mănânce alimente solide.

O erupție cutanată poate apărea la scurt timp după ce micuțul tău este expus la un alergen. Dacă observi o erupție cutanată, ia în considerare trecerea la un alt tip de scutec, șervețel sau cremă timp de două săptămâni pentru a vedea dacă acest lucru ajută la eliminarea acesteia. Dacă suspectezi o alergie alimentară, încearcă să elimini alimentul respectiv din dieta bebelușului tău. Vizitează medicul bebelușului pentru un diagnostic detaliat, precum și pentru eventualele teste necesare și recomandări de tratament.

CARE ESTE MĂRIMEA SCUTECULUI BEBELUȘULUI MEU?

INSTRUMENT SCUTEC

Calculare Mărime Scutec

Aflați mărimea scutecului bebelușului dumneavoastră , câte scutece veți avea nevoie pe zi și pentru cât timp:

Selectează greutatea bebelușului în kilograme

Alte afecțiuni ale pielii pe care le-ai putea confunda cu eritemul fesier

O erupție cutanată poate fi uneori simptomul a altceva decât o simplă iritație a pielii. Este recomandat să te familiarizezi cu simptomele altor afecțiuni comune ale pielii, astfel încât să le poți deosebi de o simplă iritație de scutec.

Unele afecțiuni comune ale pielii bebelușilor includ:

  • Crusta de lapte. Petele de piele cu cruste pot fi un semn de crustă de lapte. Este cel mai des întâlnită pe scalp, dar poate apărea și în zona scutecului, așa că s-ar putea să o confunzi cu o iritație de scutec dacă o observi prima dată acolo.

  • Afte orale. O cauză posibilă a erupției fungice a copilului este candidoza orală. Această infecție a gurii este frecventă la nou-născuți, deoarece sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare. Candida care o provoacă poate ajunge în scaunul bebelușului , răspândind infecția în zona scutecului. De aceea, dacă micuțul tău are o iritație la scutec cauzată de o infecție fungică, este o idee bună să-i verifici și gura. Simptomele candidozei bucale pot include un strat alb pe limbă sau pete albe în sau în jurul gurii bebelușului .

  • Eczeme. Mâncărimea, pielea inflamată sau crăpată ar reprezenta o eczemă. Uneori se poate inflama, provocând roșeață. Eczema este cel mai frecventă pe față, scalp, mâini, interiorul coatelor și spatele genunchilor, dar poate apărea, de asemenea, oriunde pe corp. Dacă suspectezi că micuțul tău are eczemă, mergi la medic pentru a primi sfaturi despre cum să o tratezi în mod corespunzător.

Tratamentul și prevenirea eritemului fesier

Pașii pentru tratarea iritației fesiere și pentru prevenirea acesteia sunt foarte asemănători, așa că, dacă vrei să știi cum să scapi de ea , dar și cum să ajuți la prevenirea acesteia, încearcă aceste sfaturi:

  • Atunci când bebelușul tău are un scutec ud sau murdar, schimbă-l cât mai repede posibil. Acesta este probabil cel mai bun mod de a trata sau de a preveni iritația provocată de scutec. De reținut este faptul că bebelușii nou-născuți pot avea nevoie de aproximativ 8 până la 12 schimburi de scutece pe zi.

  • Curăță delicat fundulețul bebelușului la fiecare schimbare de scutec. Spală pielea cu apă călduță sau folosește șervețele fără parfum și alcool.

  • Tamponează ușor pielea bebelușului cu un prosop curat sau pune scutecul deoparte pentru puțin timp înainte de a-i pune unul nou, pentru a lăsa pielea să se usuce la aer liber.

  • Aplică un strat foarte subțire de cremă de protecție chiar înainte de a pune scutecul.

  • Dacă bebelușul pare neliniștit sau indispus, cere-i medicului sau farmacistului să îți recomande o cremă sau un unguent pentru erupții cutanate.

  • Fă-i baie zilnic micuțului tău până când iritația fesieră dispare. Totuși, o dată pe zi este de ajuns. Dacă îi faci baie mai des, s-ar putea să i se usuce pielea.

  • Asigură-te că scutecul bebelușului se potrivește corect - de exemplu, benzile trebuie să se încheie simetric, scutecul trebuie să acopere fesele și trebuie să se potrivească perfect sub buric.

  • Atunci când poți, lasă-ți copilul să stea fără scutec. De exemplu, poți să întinzi un prosop în timp ce se joacă și să nu-i pui scutecul pentru un timp.

  • Dacă bebelușul tău are iritații la nivelul scutecului, nu folosi săpunuri cu parfum, băi cu spumă, loțiuni sau pudră de talc, deoarece acestea pot irita și mai mult pielea.

Când să consulți medicul

Adresează-te medicului dacă consideri că erupția cutanată a bebelușului tău poate fi cauzată de o infecție fungică sau bacteriană - aceasta ar putea în cazul în care erupția durează mai mult de câteva zile, mai ales dacă pare severă.

De asemenea, informează-ți medicul dacă bebelușul tău are o erupție cutanată însoțită de febră sau dacă micuțul tău pare foarte indispus sau neliniștit.

Erupții cutanate la nivelul scutecului: Cauze, simptome și tratament

ÎNTREBĂRI GENERALE PE SCURT

Cele mai multe cazuri ușoare de eritem fesier vor dispărea în câteva zile cu:

  • Schimbarea frecventă a scutecelor
  • Uscarea la aer
  • Și utilizarea unei creme de protecție sau a unei creme împotriva eritemului fesier.
  • Solicită sfatul medicului dacă iritația se agravează sau nu dispare în două sau trei zile.


Concluzii

Chiar și atunci când ai grijă să schimbi frecvent scutecele micuțului tău, există totuși o mică posibilitate ca el sau ea să facă la un moment dat o erupție cutanată. Poți face tot posibilul să o previi, urmând sfaturile de mai sus, unele dintre ele fiind excelente nu doar pentru a preveni iritațiile fesiere, ci și pentru îngrijirea generală a pielii bebelușului tău.

Vestea bună este că majoritatea cazurilor ușoare se vindecă în câteva zile cu un tratament simplu, iar pielea micuțului tău va redeveni în curând la fel de fină și moale ca înainte!

Dacă iritația nu dispare cu aceste măsuri, medicul bebelușului îți va recomanda un tratament adecvat. De exemplu, dacă erupția cutanată a micuțului tău este cauzată de ciuperci sau bacterii, poate fi necesară o cremă sau un medicament special.

Consimțământ Cookie-uri