Ponturi despre băiţa bebeluşului: Atenţie, alunecă dacă este umed!
Cum faci băiţă unui bebeluş care se foieşte continuu şi este lunecos? Linişteşte-te! Îţi vom spune noi tot ceea ce trebuie să ştii: cum îi faci băiţă cu buretele şi cum îi faci băiţă în cădiţă; care sunt părţile corpului care necesită atenţie specială; sfaturi importante pentru siguranţă; şi chiar mai mult de atât!
Prima băiţă a bebeluşului tău este un adevărat punct de cotitură. În secţiunea aceasta, răspundem întrebărilor tale de bază referitoare la băiţa bebeluşului şi îţi oferim sfaturi ajutătoare despre cum să faci din băiţă o activitate uşoară şi distractivă pentru amândoi.
Când să îi faci băiță: Bebeluşul are nevoie de băiţă
Răspunsul la întrebarea părinţilor „cât de des trebuie să îi faci băiţă micuțului tău“ depinde mult de vârsta puiuțului. În cazul unui nou-născut, probabil că este suficient să îi faci băiţă de două sau trei ori pe săptămână, atâta timp cât menţii foarte curată zona acoperită de scutec şi îi speli mânuţele şi faţa de câteva ori pe zi. Nou-născuţii au nevoie de băiţă doar dacă au regurgitat sau dacă au murdărit scutecul.
Pe măsură ce bebelușul tău creşte, va avea nevoie de băiţe regulate, mai ales după ce începe să meargă de-a buşilea şi să mănânce primele feluri de mâncare. Între 1-3 ani, va trebui să îi faci băiţă aproape în fiecare seară - dacă nu pentru a îndepărta murdăria acumulată pe timpul zilei, atunci pentru a-l calma înainte de ora de culcare.
Când este cel mai bun moment pentru a-i face bebeluşului băiţă? În general, este mai bine să îi faci băiţă nou-născutului tău înainte de mese, dacă nu îi este prea foame. Dacă îi faci băiţă prea devreme după ce a mâncat ar putea vomita. Pentru copilaşii mai mari, cea mai bună soluţie este băiţa înainte de culcare, pentru că îi lasă curaţi pentru noapte şi ajută la calmarea lor. Ar fi bine dacă ai stabili această rutină de seară: îi faci băiţă, îi citeşti o poveste apoi îl laşi să doarmă. Însă râmâne la latitudinea ta să decizi când este nevoie să îi faci băiţă.
Când să îi faci băiță: Să îi fac băiţă cu buretele sau nu?
Putem răspunde unei întrebări foarte răspândite printre părinţi; înainte ca rămăşiţele cordonului ombilical să cadă (între 10 zile şi trei săptămâni de la naştere) este mai bine dacă îi faci băiţă cu un burete moale pentru a evita umezirea a ceea ce a rămas din cordonul ombilical. Iată cum procedezi: Întinde micuțul pe o suprafaţă plană, moale (pe care dacă pui un prosop uscat ar fi foarte bine). Ţine la îndemână un lighean cu apă călduţă şi un burete sau un prosopel de flanel. Ţine bebelușului tău de cald, învelindu-l; scoate din prosopel, pe rând, câte o mânuţă, un picioruş şi spală-l cu grijă. Tamponează zona până când se usucă şi apoi ia-o de la capăt cu cealaltă mânuţă şi celălalt picioruş. Dacă se întâmplă din greşeală să umezeşti ce a rămas din cordonul ombilical, pur şi simplu foloseşte prosopelul ca să tamponezi până se usucă. (Iată ultimele informații despre îngrijirea cordonului ombilical).
Marea băiță
Odată căzute rămășițele cordonului ombilical, bebelușul tău este pregătit pentru o băiță adevărată în chiuvetă sau în cădița pentru bebeluși. Indiferent pe care o folosești, este bine să pui pe fundul ei un prosop, să o faci mai moale. Ar fi bine dacă partenerul tău ar fi prin preajmă, să te ajute să îl ții pe micuțul lunecos. Pune la îndemână tot ceea ce își trebuie de dinainte, ca să nu fii nevoită să trudești pe timpul băiței. Iată un exemplu de listă:
Un prosop mare Flanel moale Tampoane de vată Săpun pentru bebeluși sau ulei de băiță pentru bebeluși Șampon care nu irită ochii, la nevoie Un pieptănel sau perie pentru bebeluși Deși săpunul apare pe lista de mai sus, de cele mai multe ori nu ai nevoie să folosești săpun pentru bebeluș, pentru că mare parte din murdăria acumulată se va duce numai cu apă. Săpunul poate înlătura substanțele hidratante specifice secretate de bebeluș și astfel îi poate usca pielea.
Vei avea nevoie numai de cca 5 centimetri (2 inch) de apă călduță pentru a-i oferi micuțului tău o băiță eficientă. Ar fi bine dacă ai pune un prosopel de flanel călduros peste burtica lui, pentru a nu îi fi frig. Aceste prime băițe nu trebuie să fie lungi și complicate, dar trebuie să își facă treaba. Ține-l pe bebelușul tău ferm și îndepărtează cu grijă orice murdărie sau piele exfoliată acumulată. Cât timp este în cădiță, ține întotdeauna o mână pe bebeluș. Acest lucru este evident la nou-născuți, dar va trebui să îi susții capul și spatele cât timp îi faci băiță. Același lucru se aplică și bebelușilor mai mari, care pot sta în funduleț singurei. Când îi faci băiță, fii foarte atentă la:
Zona genitală și zona unde are tangență cu scutecul. Mânuțe și piciorușe. Verifică zona dintre degețelele de la mâini și de la picioare. Fața și gâtul. Dacă murdăria s-a acumulat în jurul ochilor, folosește o bucățică sferică de vată să ștergi zona respectivă, cu mișcări blânde către exterior. Bebeluşul are nevoie de băiţă
Nou- născuții poate că nu se murdăresc prea tare, însă acumulează murdărie în locuri în care nu te aștepți. Fii sigură că verifici:
Pliurile din spatele genunchilor, gâtului și pulpițelor. Subsori - aici se pot aduna scame de la pijămăluțe. În spatele urechiușelor. Îngrijirea părului.
Nu toți bebelușii sunt binecuvântați cu păr mult la naștere, dar în cazul în care bebelușul tău a fost norocos, spală-i părul cu șampon care nu irită ochii, ori de câte ori este nevoie. Pune pur și simplu o picătură de șampon pe păr și așteaptă puțin timp înainte să îl clătești - la vârsta aceasta nu e nevoie să freci când șamponezi. La băiță, spală-i părul la sfârșit, ca să nu fie nevoit să stea în apa cu săpun.
Și nu fi surprinsă dacă bebelușul tău plânge la primele lui băițe. Nu face decât să reacționeze la senzațiile noi, cu care nu este obișnuit. Păstrează căldura în cameră și temperatura apei din cădiță confortabilă (urmează informaţii despre temperatura apei mai jos) și liniștește-l mângâindu-l și cântându-i. În scurt timp va învăța să adore să facă băiță.
Lucruri la care să fii atentă la băiță
Deși băița bebelușului tău poate fi o activitate foarte distractivă, trebuie să ai grijă cu două chestiuni de siguranță: temperatura apei și să nu lași niciodată bebelușul de unul singur.
Prea fierbinte
Pielea bebelușului tău este mai sensibilă decât a ta. Drept urmare, temperatura apei care pentru tine este confortabilă pentru el va fi prea fierbinte. Înainte să îl bagi pe micuț în apă, testeaz-o cu spatele încheieturii sau cu cotul - acestea sunt zonele mai sensibile la căldură decât palma. Ar trebui să fie călduță, dar nu prea fierbinte! Alte ponturi de luat în considerare ar fi: Cumpără un termometru de băiță pentru bebeluș. Temperatura optimă pentru băița bebelușului este cel mult 32 grade Celsius/ 90 grade Fahrenheit. Pentru a preveni opărirea accidentală, seteză temperatura de încălzire a apei în centrala casei la 49 grade Celsius/ 120 grade Fahrenheit. Singur acasă?
Cel mai important lucru de reținut când îi faci bebelușului tău băiță este să nu îl lași niciodată nesupravegheat. Nici măcar preț de câteva secunde. Bebelușii se pot îneca chiar și într-o apă de o adâncime de 2,5 cm, în răgazul de timp pe care ți-l ia să răspunzi la telefon sau la ușă. Dacă chiar trebuie să te ocupi și de altceva în timp ce îi faci băiță bebelușului tău, înfașă-l și ia-l cu tine întotdeauna.
Vrei mai multe sfaturi de la experții în dezvoltarea bebelușului, plus promoții create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: