Mersul de-a bușilea: De ce este important ca micuțul să stea pe burtică

Atunci când micuțul tău stă pe burtă și își ridică capul pentru a se uita în jur, mișcarea îl ajută să își dezvolte mușchii gâtului, conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP). S-ar putea să se împingă chiar și în brațe – întărindu-și astfel mușchii de care are nevoie pentru a se rostogoli, a sta în șezut și a merge de-a bușilea.

Pentru că va avea nevoie de mușchi puternici pentru a se uita în jur și a face ce fac bebelușii de obicei, timpul petrecut pe burtică îl ajută pe micuț să capete un corp destul de puternic pentru a se pregăti de deplasare.

Cum să începi

Poți să începi să îl pui pe burtică pe cel mic încă de la o lună. Chiar mai devreme, atâta timp cât cojița de la cordonul ombilical a căzut și micuțul nu are vreun disconfort.

Pune-l pe o suprafață plată, netedă, fără alte obiecte (jucării, pături sau perne) prin apropiere, după cum recomandă AAP. Sesiuni de câte trei – cinci minute sunt ideale pentru început – urmând să crești timpul în funcție de reacțiile micuțului.

Fă-l cât mai distractiv

AAP îți oferă câteva idei pentru ca timpul petrecut pe burtică să fie un moment pe care micuțul abia îl așteaptă:

• Așează-i jocul favorit în față, puțin mai departe de raza lui de acțiune • Înconjoară-ți micuțul cu jucăriile preferate pentru a începe să se întindă după ele • Încearcă să îl pui pe burta ta în timp ce ești întinsă pe jos (își va ridica capul pentru a se uita la tine)

Dacă puiuțul tău devine agitat sau somnoros în timp ce stă pe burtă, înseamnă că este pregătit pentru somn, căci timpul petrecut pe burtă ar trebui să fie rezervat momentelor de vioiciune și explorare (ține minte să îl pui la culcare întins pe spate).

Petrecerea timpului pe burtică este un element esențial în dezvoltarea abilităților motorii ale micuțului și poate fi o modalitate grozavă de a vă distra împreună.

Consimțământ Cookie-uri