Săptămânile din al doilea trimestru Cum reacționează bebelușul tău la schimbările tale de dispoziție din al doilea trimestru

Mami se simte grozav! Bebelușul tău a fost preocupat să se îngrașe și să crească, ba chiar s-a armonizat cu modificările din mediul lui acvatic. Poate că nu realizezi asta, însă starea ta - fericită, tristă, furioasă, în culmea fericirii - poate afecta compoziția chimică a sângelui, care la rândul ei poate afecta starea bebelușului tău. Așa că este deosebit de important să menții stresul la minimum și fericirea la maximum!

ZONĂ ÎN CONSTRUCȚIE Pe locuri, fiți gata, start! Acum, în al doilea trimestru, bebelușul tău se concentrează pe creștere. Cresc organele și un tip special de grăsime, de culoare maro, se dezvoltă sub piele. Începe să se formeze vernixul. Este vorba despre substanța albă care acoperă și protejează pielea fătului și ajută bebelușul să alunece prin vagin la naștere. Până la finalul acestei luni, micuțul tău va măsura între 13 și 15 centimetri și va cântări între 230 și 260 de grame.

CE SE ÎNTÂMPLĂ Deși te obișnuiești cu ideea că împarți corpul cu micuțul dinăuntrul tău, probabil te gândești că gândurile și sentimentele încă îți aparțin în totalitate, ca și schimbările stării de spirit. De fapt, pe timpul sarcinii, starea ta emoțională chiar afectează și bebelușul. Când ești entuziasmată sau fericită, de exemplu, fătul reacționează la substanțele care se eliberează ca reacție la bucuria ta. Când ești în mod special calmă și relaxată, bebelușul tău beneficiază de acest sentiment de mulțumire pe care îl simți. Iar dacă te încearcă un sentiment particular de stres sau angoasă, începând cu al doilea trimestru de sarcină, pulsul bebelușului tău și activitatea inimioarei vor crește ca reacție la încordarea ta.

LASĂ STRESUL PENTRU CEILALȚI Să fim serioși: este imposibil să trăiești fără stres. Totuși, ar trebui să încerci să eviți grijile și angoasele extreme dacă poți, în al doilea trimestru, dar și pe durata întregii sarcini. Cercetările arată că bebelușii cu mămici supra-stresate ar fi predispuși la probleme de sănătate după naștere, și ar putea fi mai iritabili și greu de liniștit. Desigur, și genele contribuie la trăsăturile de personalitate. Însă, pentru binele tău și al micuțului, încearcă să controlezi situațiile stresante cât mai mult posibil. Nu poți evita toate schimbările de stare generate de sarcină, însă stresul care nu este necesar ar trebui evitat pe cât de mult posibil. Lasă-i pe alții să rezolve problemele de viață - ai cea mai bună scuză din lume pentru săptămânile din al doilea trimestru și nu numai!

PE SCURT Este foarte simplu, de fapt. Odihnește-te, cere ajutor pentru a scăpa de stres și profită de orice ocazie să o iei mai ușor în al doilea trimestru! Profită cât mai mult de dorința de ajutor a partenerului tău, a familiei și a prietenilor. Cu cât mai relaxată ești, cu atât mai relaxat va fi și bebelușul tău.

Consimțământ Cookie-uri