Trei probleme comune ale viitoarelor mămici
Să rămâi odihnită este mai ușor de zis decât de făcut pentru unele viitoare mămici. Burtica tot mai mare, bebeluşul activ şi hormonii pot îngreuna activitatea de a adormi și a rămâne adormită. Iată câteva tulburări frecvente ale somnului în timpul sarcinii și câteva tehnici pentru a le combate:
1. Întoarcerile și răsucirile
Una dintre cele mai frecvente dificultăți cu privire la somn în timpul sarcinii – mai ales în ultimul trimestru – este să găseşti o poziţie confortabilă atunci când vrei să dormi.
Încearcă să stai întinsă pe o parte, cu o pernă între genunchi pentru sprijinul părții inferioare a spatelui. Poți, de asemenea, să cumperi o pernă pentru corp, ce se poate modela pe lungimea corpului tău, oferind susținere acolo unde ai nevoie mai mare. Unele femei își găsesc liniștea dormind într-o poziție ușor înclinată, cu multe perne în spatele și în jurul lor.
2. Mersul la toaletă frecvent
Cu cât înaintezi în sarcină, cu atât mai des trebuie să mergi la toaletă – şi probabil că noaptea vei proceda la fel!
Acest lucru este cauzat de presiunea pe care o exercită uterul tot mai mare asupra vezicii urinare. Nu trebuie să reduci cantitatea de lichide pe care o bei în timpul zilei, dar ar fi indicat să bei mai puţină apă seara, înainte de culcare.
În majoritatea cazurilor, mersul la toaletă frecvent este doar un simptom al sarcinii. Dar ar trebui să fii conștientă că și o infecție a tractului urinar (ITU) are, de asemenea, acest efect. Frecvența nu e singurul simptom al ITU: Se poate să simți că trebuie să urinezi imediat (denumită și „nevoie acută”) și să resimți durere sau usturime în timpul acțiunii. Dacă experimentezi alte simptome în afara frecvenței ridicate, contactează doctorul. Personalul probabil îți va testa urina pentru a vedea dacă ai o infecție bacteriană.
3. Activitatea micuțului tău
Mişcările bebeluşului trezesc unele femei în timpul nopţii. Dar, din păcate, nu prea ai ce să faci, și nici nu ți-ai dori asta: Agitaţia bebeluşului este semn că acesta este sănătos!
Momentele în care micuţul stă liniştit sau e mai încet sunt, de cele mai multe ori, motiv de îngrijorare în privința sănătății sale. Deci, deşi poate fi frustrant pentru tine, faptul că sunt activi este un semn al sănătății micuțului tău! Iar dacă micuţul tău te ţine trează noaptea, încearcă să dormi puţin în timpul zilei, odată cu el. Chiar și un somn scurt te poate ajuta să îţi revii rapid!
Sfaturi de somn ușor
Iată câteva sfaturi pentru un somn bun seara:
• Elimină cofeina din meniul zilnic. • Studiile arată că exerciţiile practicate cu regularitate ajută la un somn mai bun. Mersul pe jos este o alegere excelentă pentru femeile însărcinate. • Încearcă să bei un pahar de lapte cald înainte de culcare. În sfârşit, înceacă să nu iei somnifere medicale sau homeopate, chiar dacă le poţi cumpăra fără prescripţie medicală. Cere sfatul medicului întotdeauna înainte de a trata un simptom de una singură.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: