Dezvoltarea bebelușului, dezvoltarea sarcinii. Ascultă cu burtica – cum îl citim pe bebe.

Știai că poți să-i deschizi apetitul celui mic pentru citit chiar înainte să se fi născut? De la adunatul cărților tale preferate la a scrie povestea zilnică a bebelușului, iată cum poți face cititul parte din viața lui.

Începe activități care îl pregătesc pe cel mic în drumul lui spre pl[cerea lecturii când încă ești în așteparea lui. Să vă definiți ca o familie ce citește în mod regulat, va pune bazele plăcerii lecturii pentru când cel mic va veni pe lume.

Fixează-ți o perioadă de citit în timpul zilei doar pentru tine, ce se va transforma mai apoi în program de lectură împreună cu cel mic. Găsește un loc departe de distrageri cotidiene și asigură-te că ai o iluminare propice și un fotoliu confortabil cu suficient spațiu pentru o persoană mică ce ți se va alătura mai târziu. Bucură-te de citit în fiecare zi pe perioada sarcinii, iar obiceiul ți se va fixa până când cel mic ți se va alătura. Găsește cărțile de povești din copilăria ta. Vei fi suprinsă cum scrierile și imaginile îți vor trezi o muțime de amintiri frumoase. Unele îți vor părea vechi; altele atemporale. Tu vei decide pe care le vei împărți cu micuțul tău. Vorbește cu părinții tăi sau cu rude care obișnuiau să îți citească când erai copil și mulțumește-le. Acum vei putea și tu să duci mai departe această tradiție a cititului pentru dezvoltarea copilașului tău. Dacă oamenii vor dori să-i facă daruri celui mic, recomandă-le să cumpere cărticele potrivite pentru lectura de copii. Este posibil ca prietenii tăi să îi dăruiască chiar acele povești nemuritoare care erau importante pentru ei sau pentru copilașii lor. Poți trata acest lucru ca pe niște recomandări credibile perfecte pentru literatura de copii, pentru că cele mai bune cărți sunt cele care sunt iubite cel mai mult. Cât încă ești în perioada de sarcină, fă un tur al casei tale din perspectiva unui cititor. O casă care îmbrățișează cititul ar trebui să aibă carți în ea. A ta are? Când un copil este înconjurat de cărți, va fi mult mai tentat să facă lectura o parte din viața sa. Și asta e un factor important în dezvoltarea lui. Ești tu un model de urmat în acest sens? În timp ce vizitezi grădinițe sau intervievezi bone ce vor veni la tine acasa, întreabă de lectură sau de momentul cu povești la culcare. Observă dacă acest lucru este o prioritate și o parte firească din planul lor de educare al celui mic. Asigură-te că vor înțelege că ți se pare important acest aspect în dezvoltarea bebelușului. Trebuie să iei în considerare multe probleme când alegi cine are grijă de copilul tău, iar lectura și activitățile ce țin de limbaj ar trebui să existe pe lista ta atunci când vrei să iei o decizie în această privință. Scrie povestea zilnică a micuțului tău. Începe să scrii o carticică care să povestească ce faci în fiecare zi în ultima parte a perioadei de sarcină. O descriere detaliată a unui moment sau o scurtă observație, poate acompaniată de un desen, va însemna mult pentru micuț mai târziu când va citi ce făceați împreună în zilele și săptămânile când el era încă în burtică, în paralel cu dezvoltarea sarcinii. Copii iubesc propriile povești mai mult decât altele, așa că pune-te pe scris acum. Vei fi suprinsă cât de repede vei începe să împarți rolul de autor cu un pitic dornic să te facă să scrii după dictare în timp ce el povestește despre el.

Consimțământ Cookie-uri