Însărcinată în 21 săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 21

Micuțul tău este dimensiunea unei banane mai mari (lungime: 23cm; greutate: 280-370 grame)

Inimioara din burtică.  Bătăile inimii bebelușului tău sunt acum suficient de puternice  pentru a fi auzite printr-o simplă ascultare cu stetoscopul, dar bătaia poate fi dificil de distins de propriile tale bătăi. Ascultă ritmul mai rapid: bătăile inimii bebelușului tău sunt între 120 si 160 pe minut, cam de două ori mai rapide decat ale tale. 

Info mic despre somnic. Bebelușul deja începe să doarmă şi să se trezească în cicluri alternative. Ecografiile arată că bebelușii din burtică pot să își stabilească până si o poziție de dormit preferată. 

Să luăm măsuri. Copilul tău cântărește între 280 și 370 de grame, are în jur de 23 de cm, adică lungimea și greutatea unei banane mai mari.

Sarcina ta în săptămâna 21

Puncte dureroase. Durerile de spate, mai ales în partea inferioară a spatelui, sunt destul de comune în timpul sarcinii. Uterul în creștere îți schimbă centrul de greutate, ceea ce îți împinge înainte partea inferioară a spatelui. Între timp, hormonul numit relaxină relaxează fiecare ligament și fiecare încheietură din corpul tău, ceea ce va permite pelvisului să se extindă atunci când are loc nașterea. 

Aliații spatelui tău. Ori de câte ori stai jos, indiferent dacă ești la serviciu sau citești o carte, folosește un suport pentru picioare pentru a sta cu ele ușor ridicate. În cazul în care ai nevoie să stai jos pentru o perioadă lungă de timp, pune câte un picior, alternativ, pe un taburet mic, pentru a mai prelua din presiunea de pe partea inferioară a spatelui. O baie caldă te va ajuta să te relaxezi. În cazul în care durerea ta de spate continuă, vorbește cu medicul care îți supraveghează sarcina.

Știai că? Copilul are deja cicluri de somn/veghe în uter şi chiar și la 21 de săptămâni, încă mai are o multime de spațiu pentru a se putea mișca. Când ești trează şi activă, mișcările tale legănă bebelușul și îi fac chef de somn; dar când vrei să dormi, copilul se poate trezi şi începe dansul! Toate aceste mişcări sunt importante pentru dezvoltarea mușchilor şi pentru formarea legăturilor nervilor către creierul bebelușului.

Consimțământ Cookie-uri