Însărcinată în 20 săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 20

Bebelușul tău are acum mărimea unui avocado (lungimea: 16-21 cm; greutatea: 212-297 g)

În această săptămână, bebelușul tău este acoperit complet de vernix, substanța cremoasă care îi protejează pielea delicată de lichidul amiotic.

Hei, sunt aici. Creierul bebelușului tău a făcut ore suplimentare pentru a dezvolta centrii nervoși dedicați simțurilor. Pe măsură ce ei prind viață, micuțul tău răspunde mai mult activității tale, sunetelor din mediu și chiar gustă din lichidul amiotic.

Stai, că sughit. În afară de rostogolire, scufundare și lovituri, vei mai simți mici mișcări ritmice din partea bebelului tău. Cei mai mulți bebeluși încep să sughită în uter, probabil datorită unei diafragme insuficient dezvoltate, care are spasme. Dar nu trebuie să te îngrijorezi, nu îi fac niciun rău.

Apare părul. Acest nou păr nu este lanugo, este cel real. Dar va cădea în mare parte la aproximativ două săptămâni după naștere. Dacă tot suntem la capitolul cap, oasele urechii interne sunt acum formate complet și nasul începe să prindă formă.

Să luăm măsuri. Bebelușul tău cântărește între 212-297 g și măsoară aproximativ 21 cm. L-ai putea ține pe micuț în palmă.

Sarcina ta în săptămâna 20

Crește și iar crește. Felicitări – tocmai ai ajuns la jumătatea perioadei de sarcină! La 20 de săptămâni, uterul tău devine de 3 ori mai înalt decât la început. Când îl va măsura doctorul, probabil îți va spune că partea de sus este la nivel cu buricul. De aici înainte, uterul va crește aproximativ un cm pe săptămână, până la sosirea bebelușului.

Momentul adevărului. În această etapă, doctorul va dori să îți facă o nouă ecografie pentru a verifica dezvoltarea bebelușului, a controla posibilitatea vreunei malformații, pentru a confirma data nașterii și pentru a monitoriza starea placentei și a cordonului ombilical. Acum vei putea să afli în sfîrșit sexul bebelușului, asta dacă vrei, bineînțeles. Faptul că vei deveni mamă ți se va părea cu atât mai real.

Știai că? Ce este mișcarea ritmică pe care o simți? Diafragma bebelușului, insuficient dezvoltată, poate avea spasme provocând sughițul! Micuțului tău îi crește în continuare părul pe scalp și în sprâncene, însă tot părul de la naștere va fi înlocuit cu un nou păr în primele săptămâni de viață.

Un sfat rapid pentru mami: Ești la jumătatea drumului și simți fără niciun dubiu micuțul mișcându-se! Dacă începi să simți disconfortul hemoroizilor (venele umflate în interiorul rectului), bea multe lichide, alege o dietă bogată în fibre și continuă să fii activă făcând exerciții. Poți vorbi cu medicul tău despre creme pe care le poți folosi în siguranță, fără prescripție medicală, care îți pot fi de folos.

Consimțământ Cookie-uri