14 metode de a îţi face travaliul mai uşor

Unele femei au noroc şi au travaliul foarte uşor. La altele e greu şi dureros – dar nu neapărat. Sunt multe metode de a-ţi uşura travaliul. Încearcă aceste metode naturale de calmare a durerii înainte de începerea travaliului, iar de la instalarea acestuia poţi apela şi la altele.

1. Tehnici de relaxare

Cei care ţin cursuri pentru gravide, infirmierele şi mămicile care au optat pentru această abordare o recomandă ca fiind cea mai bună metodă neinvazivă de a reduce tensiunea musculară şi durerile la naştere.

Relaxarea corporală progresivă – o „trecere în revistă“ a corpului, care să reducă tensiunea – este o metodă care se poate învăţa şi exersa din timp, pentru a fi pusă în aplicare uşor în travaliu.

2. Masajul

Roagă partenerul să îţi facă masaj pe braţe, pe picioare sau pe spate în timpul travaliului, ca să te relaxezi şi să reducă tensiunea şi durerile.

3. Legănatul

De la începutul travaliului, stai cât de mult poţi într-un balansoar, leagănă-te înainte şi înapoi, respiră şi relaxează-te.

4. Mersul sau dansul în doi

Mersul – chiar şi câţiva paşi, pe lângă pat – reduce discomfortul şi duce la contracţii mai puternice şi mai regulate. Poţi încerca şi să „dansezi“ cu partenerul, sprijinindu-te pe el şi lăsându-te dintr-o parte în alta.

5. Schimbarea poziţiei

Nu rămâne în aceeaşi poziţie mai mult de o oră şi nu te întinde pe spate. Este mai bine să te sprijini cu spatele de tăblia patului sau să stai pe scaun, să te întinzi pe o parte, să stai pe vine şi să te balansezi pe o minge de travaliu, sau să te apleci înainte peste speteaza scaunului sau peste pat.

6. Hidroterapia

Te poţi aşeza la duş, cu un jet de apă pe spate, sau te poţi întinde într-o cadă cu hidromasaj. Nu toate maternităţile sau spitalele au cadă sau duş în cameră, aşa că dacă vrei să utilizezi această metodă de relaxare în timpul travaliului, asigură-te din timp că vei naşte la o maternitate care are dotările necesare.

7. Comprese fierbinţi şi reci

Un plasture termic sau o compresă cu gheaţă pe spate te pot ajuta să reduci tensiunea musculară, îţi pot îmbunătăţi circulaţia şi pot calma durerea.

8. Ritmul respirator

Anumite tipare respiratorii te ajută să te relaxezi şi îţi distrag atenţia de la durere în timpul contracţiilor. Există trei tehnici (lent, modificat şi ritmat) care se folosesc pe măsură ce avansează travaliul.

9. Vizualizarea de imagini

Exersează imaginarea unei scene frumoase şi care îţi dă senzaţia de siguranţă şi relaxare. Concentrează-te asupra ei la fiecare contracţie.

10. Muzică11. Aromaterapie

Aromele minunate te relaxează şi te fac să te simţi mai bine, aşa că asigură-te că ai la tine loţiune parfumată sau un potpourri pentru a face atmosferă agreabilă în cameră.

12. Medicamente şi anestezie

Medicamentele pentru relaxare pot fi administrate în orice moment al travaliului. Uneori, pe lângă tehnicile nemedicale de mai sus, nu mai ai nevoie decât de un medicament relaxant pentru a suporta contracţiile.

13. Analgezice

Disponibile şi în formă injectabilă, aceste medicamente reduc senzaţiile resimţite în timpul contracţiilor. Totuşi, deoarece sunt puternice, pot afecta bebeluşul şi trebuie să fie folosite cu grijă; în plus, îţi pot provoca ameţeală şi greaţă.

Aceste medicamente se administrează numai în faza activă a travaliului. Nu se dau la începutul travaliului, deoarece pot reduce sau opri contracţiile; nu se dau, însă, nici din momentul în care femeia începe să împingă, ca să nu afecteze bebeluşul după naştere.

14. Anestezia epidurală

Anestezia epidurală – injectarea unui medicament în coloana vertebrală – te face să nu mai simţi contracţiile aproape deloc.

Îşi face efectul în circa 30 de minute. Deşi majoritatea femeilor nu mai simt aproape nicio durere după acest tip de anestezie, există riscuri: administrată prea repede, înainte de începerea clară a travaliului activ, anestezia epidurală îl poate încetini sau opri, astfel că va fi nevoie de alte intervenţii (medicamente, ruperea de membrane) pentru a se asigura progresul.

Anestezia epidurală poate duce la hipotensiune şi sporeşte şansele ca doctorul să apeleze la forceps în timpul naşterii din cauza relaxării abdomenului şi a faptului că nu mai poţi să împingi la fel de bine. Dacă travaliul nu progresează, se poate ajunge chiar la cezariană.

E greu de ştiut din timp la ce fel de tehnici nemedicale de relaxare sau la ce fel de metode medicale analgezice vei dori să apelezi. Odată început travaliul poţi lua decizii încet-încet, în funcţie de intensitate şi de durată. Acum este important să te pregăteşti corect. Află tot ce poţi despre variantele disponibile, vorbeşte cu medicul şi ai încredere că vei lua cele mai potrivite decizii pentru tine şi pentru bebeluş.

Consimțământ Cookie-uri