Gustarea din timpul travaliului și a nașterii. Travaliu și naștere pe cale naturală

Poate nu îți dorești să dai naștere bebelușului tău cu stomacul plin, însă noi cercetări au arătat că abținerea de la mâncare pe parcursul travaliului nu este tocmai o idee bună. Citește mai departe pentru a afla care ar fi cele mai bune gustări pe care le-ai putea lua dacă ți-e foame pe durata travaliului.

Ar trebui să mănânci în timpul travaliului? Da, dar în cantități mici.

Probabil bunica ta ți-a spus: „Sa nu mănânci nimic pe perioada travaliului!”. Așa a făcut și ea când și-a născut copiii. Pe vremea aceea, motivul venea atât din tradiție, dar și de la nenumăratele pastile administrate mămicii pe perioada travaliului și a anesteziei generale la care se recurgea destul de des. Atunci când femeile erau sedate puternic sau chiar inconștiente, își controlau cu greu sau deloc respirația și înghițitul. Dacă o femeie mânca chiar înainte de travaliu, exista un risc mare ca aceasta să vomite în timpul travaliului și să aspire conținutul din stomac către plămâni, fapt foarte riscant pentru mămică.

Astăzi: sfat similar, motive diferite.

În ziua de azi, lucrurile stau un pic diferit. Doctorii nu mai administrează femeilor pastile atât de puternice pe durata travaliului, iar anestezia generală este foarte rar folosită în timpul nașterii. Femeile sunt alerte și prezente, își controlează bine respirația și înghițiturile, uneori optând pentru naștere naturală. Cu toate acestea, probabil că vei fi sfătuită să eviți anumite mâncăruri în timpul travaliului, motivul principal fiind disconfortul pe care l-ar putea provoca acestea. Pe măsură ce înaintează în travaliu, unele femei au stări de greață cauzate de medicamente anti-durere sau pur și simplu de intensitatea travaliului. Dacă stomacul lor este plin, aceasta poate conduce la vomitare. Deși vomitatul nu este periculos, provoacă un disconfort suplimentar.

De asemenea, procesul de digestie intră în pauză pe perioada travaliului și a nașterii. Sângele nu mai este pompat spre abdomen, ci spre uter, unde se va face munca cea mai grea. În concluzie, mâncărurile pe care le consumi pe durata travaliului, în mod special cele bogate în grăsimi precum carnea și produsele lactate, se vor depozita pur și simplu în stomac. Acest lucru poate provoca disconfort și crește riscul de vomitare în cazul în care ai stări de greață, indiferent dacă naști natural sau ți s-au administrat medicamente.

Mâncăruri pe care le poți consuma în siguranță pe perioada travaliului

În orice caz, nu trebuie să elimini orice aliment. De fapt, noi studii au arătat că abținerea totală de la mâncare pe perioada travaliului poate determina aspirarea în plămâni a conținutului din stomac din acel moment, deoarece acesta este foarte acid. Dacă îți este foame în travaliu (probabil că nu o să vrei sa te atingi de nimic când ești în travaliul activ), poți consuma în siguranță gustări cu conținut redus de grăsimi, care se vor digera rapid. Printre gustările pe care le poţi mânca, se numără:

  • băuturile limpezi (suc de mere, de coacăze, ceai, apă minerală)

  • supe, supe de carne limpezi

  • acadele îngheţate

  • pâine simplă prăjită sau biscuiţi crocanţi

  • paste simple

Nu mânca foarte mult dacă simți ca se apropie travaliul! Avantajul de a nu mânca chiar cât ai simți nevoia constă într-un travaliu mai confortabil. Cam atât despre mâncărurile sigure. După naşterea bebeluşului poţi sărbători cu o pizza uriaşă.

Consimțământ Cookie-uri