Recuperarea după naștere

După nașterea bebelușului este absolut normal ca organismul tău să treacă printr-o perioadă de recuperare. Durata acestei perioade depinde de starea ta generală de sănătate, dar poate trece chiar și un an până când corpul tău va reveni complet la forma de dinainte de sarcină. Te poți confrunta cu o serie de disconforturi postnatale în săptămânile de după naștere și este foarte important să ceri sfatul medicului dacă te îngrijorează anumite lucruri.

Contracțiile uterine și involuția

După naștere, imediat ce placenta este expulzată, uterul se contractă pentru a sigila vasele de sânge deschise de pe peretele uterin. Zona în care a fost atașată placenta seamănă cu o rană deschisă care trebuie să se vindece. Aceste contracții uterine, numite “dureri post natale”, pot fi resimțite sub forma unor crampe în primele zile după naștere, dar după aceea se vor diminua. Se poate să resimți aceste contracții în timpul alăptării pentru că stimularea mamelonului generează contracțiile uterine.

Contracțiile după naștere vor face ca uterul să se simtă ca o minge tare în abdomen. Această senzație își va reduce dimensiunea pe zi ce trece, până când nu va mai fi simțită prin peretele abdominal. Pe măsură ce scade în dimensiune, uterul se mută în partea de jos în zona pelvisului, în spatele osului pubian. Acesta este numit proces de involuție și arată că vindecarea are loc. Poți lua un analgezic dacă aceste crampe sunt greu de suportat. Discută cu medicul înainte de a lua orice fel de medicament.

Lochiile

Poate dura până la șase săptămâni pentru ca locul placentar să se vindece complet. În primele 10 zile vei observa o scurgere vaginală sângerie, numită lochii. Lochiile au culoarea roșu intens în primele zile după naștere, similare unei menstruații abundente. Cu timpul, această scurgere va scădea în abundență și va avea culoarea maro închis, după care se va transforma într-o secreție de culoare roz, iar spre final va fi doar o scurgere de culoare albă. Când ajungi în acest punct, vei știi că placenta este complet vindecată. Dacă observi că secreția devine mai abundentă în loc să scadă, ai dureri abdominale și devine urât mirositoare sau începi să ai febră și te simți rău, contactează imediat medicul.

Vindecarea locului de incizie

În anumite situații, medicul sau moașa ar putea fi nevoiți să facă o incizie în zona dintre vagin și anus (perineu) în timpul unei nașteri vaginale. Aceasta se numește epiziotomie și este făcută pentru a mări deschizătura vaginală, facilitând degajarea fătului. Uneori, perineul unei femei se poate rupe pe măsură ce copilul iese și, în unele nașteri, o epiziotomie poate ajuta la prevenirea unei rupturi grave sau la accelerarea nașterii, dacă bebelușul necesită o naștere rapidă.

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) recomandă efectuarea epiziotomiei dacă:

- bebelușul este în suferință și trebuie să se nască rapid;

- este nevoie de folosirea forcepselor sau aspiratorului (ventuze);

- există un risc de ruptură a anusului.

Dacă ai o ruptură sau o epiziotomie, se vor folosi de fire de sutură (copci) pentru a reface. Se folosesc fire de sutură absorbabile, astfel încât nu va trebui să revii la spital pentru a le îndepărta.

Unii bebeluși se nasc prin cezariană. Aceasta reprezintă nașterea chirurgicală a unui copil, printr-o incizie abdominală.

Potrivit unui studiu, 1 din 4 femei românce nasc prin cezariană. Cezariana este o operație majoră care implică o serie de riscuri și în mod normal se efectuează doar dacă este cea mai sigură opțiune pentru tine și bebelușul tău.

Recuperarea după o cezariană poate dura mai mult decât recuperarea după o naștere vaginală, dar dacă nu sunt complicații, majoritatea femeilor pot pleca de la spital în 2 sau 3 zile. Este posibil să te confrunți cu un oarecare disconfort la nivelul abdomenului în primele câteva zile, motiv pentru care, atunci când vei pleca acasă va trebui să eviți efortul. Este posibil să fie nevoie să eviți unele activități, cum ar fi condusul, până la controlul postnatal la medic, la 6 săptămâni. Rana din pântece va forma în cele din urmă o cicatrice care poate fi destul de evidentă la început, dar care se va estompa cu timpul.

Sfaturi de îngrijire acasă

Sfaturi de îngrijire acasă:

Odată ce te întorci acasă după naștere, procesul de vindecare va deveni responsabilitatea ta. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți asiguri vindecarea și confortul:

  • Pentru a preveni infectarea inciziei epiziotomice, folosește un tampon sanitar curat, cel puțin la fiecare patru - șase ore. Curăță întotdeauna din față spre spate pentru a evita ajungerea bacteriilor din rect în vagin. Curăță zona perineului după urinare prin turnarea apei calde și uscarea cu un tampon curat. Amintește-ți să ștergi întotdeauna din față în spate. Stai într-o baie caldă ("baie de șezut") sau folosește comprese calde pentru a accelera vindecarea inciziei.

  • Fă exerciții de contractare și decontractare a zonei pelviene (exerciții Kegel). Vei ajuta circulația în zonă și vei grăbi vindecarea.

  • Urmează instrucțiunile primite la spital pentru îngrijirea inciziei în urma operației de cezariană. Păstrează pansamentul curat și uscat.

  • Adoptă o dietă sănătoasă pentru a sprijini procesul de vindecare. Asigură-te că asimilezi cantități suficiente de proteine, vitamine și multe lichide.

  • Odihnește-te! Aceasta este o componentă majoră a procesului de vindecare. Nu face prea multe, prea repede, chiar dacă te simți bine. Singurele activități pe care le faci trebuie să aibă legătură cu îngrijirea celui mic. Lasă pe alții să se ocupe de comisioane, de gătit, spălat hainele și alte treburi casnice. Asigură-te dinainte că vei avea un ajutor pentru toate acestea.

  • Dormi când cel mic doarme. Pentru că te poți aștepta să ai multe nopți nedormite, va trebui să îți planifici programul ca în timpul zilei să ai mici reprize de somn. Ar trebui să ai grijă să ai cât mai multe reprize de somn pe durata a 24 de ore (chiar dacă este segmentat), așa cum făceai înainte ca cel mic să vină pe lume.

Există multe alte modalități prin care poți ajuta la procesul de recuperare la domiciliu:

  • Pentru a preveni infecția inciziei de epiziotomie, schimbă des absorbantele intime, cel puțin la fiecare patru-șase ore. Curăță zona perineului după ce urinezi sau după ce ai avut scaun, turnând apă caldă pe zonă și tamponând-o cu comprese de tifon. Nu uita să te ștergi întotdeauna din față spre spate. Fă o baie caldă sau folosește comprese calde pentru a favoriza vindecarea inciziei.

  • Practică exerciții de contracție-relaxare a planșeului pelvian, care vor atrage circulația în zonă și vor favoriza vindecarea.

  • Păstrează pansamentele pentru operația de cezariană curate și uscate și urmează sfaturile de îngrijire oferite la spital.

Când trebuie să contactezi medicul specialist

Când trebuie să contactezi medicul specialist:

Contactează medicul specialist în cazul în care observi oricare dintre aceste semne, deoarece acestea ar putea indica faptul că vindecarea nu progresează așa cum ar trebui sau că dezvolți o infecție:

  • O temperatură de peste 37,8 °C care durează mai mult de o zi;

  • Sângerări de culoare roșu intens sau abundente (lochii) după a patra zi de post natal, sau cheaguri de sânge mari în lochia;

  • Lochii care au un miros neplăcut. Lochiile normale ar trebui să aibă un miros ușor de mucegai, asemănător cu sângerarea menstruală normală;

  • Durere în zona abdominală inferioară, după primele zile după naștere;

  • Semne de infecție (roșeață, căldură, inflamare, o scurgere mâloasă) în zona epiziotomiei sau a inciziei de cezariană.

Dacă urmezi aceste recomandări, vei fi uimită de cât de repede vei simți că te-ai întors la “normal” după naștere. Deoarece a da naștere unui bebeluș este un proces normal, nu o boală, iar corpul tău se va vindeca repede. Acele câteva zile de disconfort minor vor fi umbrite de bucuriile de a-l ține pe micuțul tău în brațe!

Dacă ești încă în al treilea trimestru, nu uita să-ți faci timp să te relaxezi în mijlocul atâtor investigații și pregătiri. Este important să-ți acorzi timp pentru odihnă și relaxare, atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău. În curând vei aduce cu bucurie micuțul acasă și nu vei mai avea prea mult timp pentru odihnă.

Consimțământ Cookie-uri