Travaliul: Trei semne prevestitoare

Pe măsură ce se apropie ziua cea mare, te poți întreba dacă îți vei da seama că ai intrat în travaliu. Deși sarcina provoacă o serie de schimbări în corpul unei femei, nu te îngrijora: Aproape întotdeauna vei primi semne prevestitoare – și vei avea intuiția să le recunoști.

Există trei indicatori că vei intra în travaliu peste o zi sau două. Iată la ce să fii atentă.

1. Ruperea apei

Cantitatea de lichid amniotic care se scurge prin sac și se eliberează prin vagin diferă de la o femeie la alta. La unele este doar o scurgere minoră, la altele poate să fie o scurgere importantă.

Surprinzător, acest semn de declanșare a nașterii reprezintă un prim simptom întâlnit la mai puțin de 25% dintre femei. Este posibil chiar să se întâmple în timpul travaliului și nu înainte de acesta.

Dar când se întâmplă înainte de declanșarea travaliului, sunt șanse mari ca nașterea să înceapă în următoarele 24 de ore. Dacă ți se rupe apa, anunță medicul sau asistenta imediat. Notează ora la care s-a rupt, culoarea și cantitatea lichidului și dacă are un miros neplăcut. Transmite toate aceste informații medicului care se ocupă de tine.

2. Scurgeri de sânge

Cu o zi sau două înainte de începerea contracțiilor, vei observa niște scurgeri de culoare roz sau sângerii. Aceste scurgeri reprezintă de fapt dopul care a ținut închis colul uterin pe perioada sarcinii.

Nu toate femeile observă această scurgere, iar la unele femei contracțiile încep înainte de eliminarea dopului. De asemenea, ține cont de faptul că scurgerile nu au culoarea maronie, roșie, ca cele pe care le poți avea în urma unei examinări vaginale din timpul sarcinii, care nu reprezintă motive de îngrijorare.

Contracțiile

Cel mai important semn că ai intrat în travaliu este începutul contracțiilor uterine regulate. La început, aceste contracții seamănă cu durerile menstruale sau o durere de spate care vine și pleacă o dată la 20-30 de minute.

Gradual, durerile devin din ce în ce mai puternice și durează mai mult. Contracțiile devin mai frecvente, până când au loc la intervale de trei până la cinci minute.

Pentru a-ți cronometra contracțiile, notează exact timpul la care o contracție începe și cât durează.

Ca întotdeauna, dacă ai întrebări, nu ezita niciodată să suni medicul care se ocupă de tine! Acesta ar putea fi începutul ultimelor momente ale sarcinii tale!

Consimțământ Cookie-uri