Cum faci față somnului întrerupt
Somnul întrerupt al bebelușului - Despre ce este vorba? Probabil te gândești că somnul este un instinct și nu o abilitate. Până la urmă, somnul vine natural și nu trebuie să ne gândim la el ca să apară. Dar, la vârsta aceasta, bebelușul încă mai trebuie să stăpânească abilitatea de a face trecerea lină între somnul de veghe (activ, plin de vise) și somnul adânc. De aceea copii micuți se agită și scot sunete la intervale regulate pe timpul nopții, când fac trecerea de la o stare la alta decât semi-treaz. Așa că fii sigură că bebelușul tău este pe deplin treaz și are cu adevărat nevoie de tine înainte să sari din pat ca să mergi la el în timpul nopții.
TREZIRI DESE Ai putea asocia somnul cu liniște și pace, dar nopțile micuțului tău sunt destul de diferite de ale tale. Copii mici se trezesc firesc la câteva ore din mai multe motive. Foamea este cel mai evident motiv, dar nu este cauza întregului deranj pe care ar putea să trebuiască să îl înduri. La vârsta aceasta fragedă, bebelușul tău încă mai trebuie să stăpânească abilitatea de a face trecerea lin între somnul de veghe și somnul adânc. Totodată, spre deosebire de alți copilași și adulți, micuțul tău petrece o parte mai mare din timpul de somn în somn de veghe, activ, plin de visuri, care presupune foială, sunete de intensitate joasă, plânset și chiar deschis și închis de ochișori. Prin urmare, de aceea, de multe ori poate părea treaz, când, de fapt este pregătit să intre într-o fază de somn mai adâncă. Mulți părinți sar din pat exact în clipa în care bebelușul se foiește. Dar stop! Așteaptă până când ești sigură că bebelușul tău este treaz de-a binelea și chiar are nevoie de atenție, înainte să reacționezi la asemenea întreruperi de somn. Reamintește-ți că adesea, intervenția părinților este cea care trezește de-a binelea bebelușul care altfel ar fi trecut firesc într-o stare mai adâncă de somn după semi-trezire.
CE SĂ FACI ȘI CE SĂ NU FACI Deci, data viitoare când tu și partenerul tău vă certați despre al cui este rândul să facă o excursie la ora 2 dimineața în camera bebelușului, mai întâi fiți siguri că este neapărat nevoie să faceți asta. Să alergi într-un suflet la micuțul tău de fiecare dată când scoate cel mai mic sunet pe timpul nopții nu îl va învăța altceva decât că nu poate gestiona tranziția în și din somn de unul singur. Când se trezește la finalul unui somn zdravăn, nu îl agita scoțându-l din pătuț în clipa în care deschide ochișorii. Lasă-l să se obișnuiască să se joace puțin și să se bucure că este treaz în pătuțul său. Și când chiar este nevoie să mergi la bebelușul tău pe timpul nopții, încearcă să eviți agitația în timpul vizitelor tale, pe cât posibil. Dacă ești sigură că micuțul nu are nevoie de mâncare sau de un scutec nou, nu îl ridica din pătuț. Încearcă să îl ajuți să adoarmă din nou mângâindu-i căpșorul sau șoptindu-i liniștit, și lasă-l singurel de îndată ce tace. Dă-i o șansă micuțului tău să dezvolte abilitatea importantă de a readormi singurel.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: