Mâncatul în timpul sarcinii: De ce ai nevoie (și de ce să te ferești)
Când ești însărcinată, obiceiurile tale legate de mâncare sunt mai importante ca oricând.
Ele îți afectează sănătatea, felul cum te simți, și desigur, pe copilașul tău! Organele micuțului tău au nevoie de cantitatea potrivită de proteine, carbohidrați și grăsimi pentru a se dezvolta normal, așa că acordă o atenție specială dietei tale.
Care este dieta potrivită sarcinii? În primul rând nu confunda această dietă cu o cură de slăbire. Nu e momentul să te înfometezi. Urmează o dietă bună și nutritivă, și astfel vei pierde fără probleme kilogramele acumultate după nașterea micuțului.
Dacă ai o problemă de greutate – subponderal sau supraponderal – este posibil să fie nevoie să urmezi un program nutrițional special în timpul sarcinii. Discută acest fapt cu specialistul care are grijă de sănătatea ta.
La câte kilograme să mă aştept să iau în plus
Cei de la Facultatea Americană de Obstetrică și Ginecologie spun că între 11 și 16 kg este normal! (Dacă ajungi la kilograme în plus faţa de intervalul acesta, s-ar putea să ai nevoie de mai mult timp după naștere ca să scapi de ele.)
Calorii
Majoritatea femeilor gravide au nevoie de aproximativ 300 de calorii în plus pe zi. Asta poate însemna două ceșcuțe de lapte slab în grăsimi, două ceșcuțe de înghețată, un covrig cu brânză cremoasă, sau un sandwich cu ton.
Pofte pentru anumite mâncăruri
Nimeni nu știe exact de ce unele femei au poftă de anumite mâncăruri pe timpul sarcinii, dar poftele nu sunt rezultatul unei lipse de alimentaţie. Nu este cazul să te ferești să mănânci ceea ce poftești atâta timp cât mănânci cu moderație și nu ajungi să iei prea mult în greutate.
Din păcate, unele femei însărcinate au poftă de lucruri care nu sunt comestibile, precum detergenți pe bază de amidon sau lut, și sunt tentate să le mănance – aceasta fiind o afecțiune alimentară numită „Pica”. Dacă ai astfel de pofte pentru lucruri similare cu cele menționate mai sus, asigură-te că iei legătura cu specialistul care are grijă de tine și nu da curs acestor pofte.
Proteine
Femeile însărcinate au nevoie de aproximativ 71 de grame de proteine pe zi. O ceșcuță de lapte sau 28 de grame de carne roșie conține aproape 10 grame de proteine. Surse bune de proteine sunt incluse în alimente precum carnea slabă, carnea de pasăre, pește, fasole uscată, nuci, ouă și brânză.
Evită brânzeturile slabe nepasteurizate precum Brie și Jalisco. De asemenea, evită carnea crudă sau în sânge, pentru că aceasta conține bacterii ce pot fi dăunătoare celui mic. Nu în ultimul rând, evită peștele bogat în mercur, precum rechinul, peștele spadă, macroul și tilefish.
Calciu
Calciul este necesar pe durata sarcinii pentru formarea oaselor și dințişorilor micuțului. Cantitatea zilnică permisă de calciu în timpul sarcinii este de 1000 miligrame pe zi (1300 miligrame pe zi dacă ai sub 19 ani).
Poți obține calciu din legume verzi cu frunze, suc de portocale, lapte, iaurt și brânză.
Fier
Ai nevoie de 27 miligrame de fier pe zi pe timpul sarcinii. Peștele, pasărea, păinea din cereale integrale și cerealele, legumele verzi cu frunze, leguminoasele, fructele uscate, ficatul și carnea roșie sunt toate surse bune de fier. Majoritatea femeilor iau suplimente cu fier în al doilea și al treilea trimestru, dar dacă urmezi o dietă bogată în fier nu ai avea neapărat nevoie de aceste suplimente.
Vitamine prenatale și suplimente minerale
Cu toate că suplimentele de vitamine și minerale nu sunt neapărat necesare pentru femeile care țin o dietă echilibrată, majoritatea specialiștilor prenatali consideră ca nu sunt dăunătoare, și astfel pot fi folosite. Totuși, acestea nu trebuie să înlocuiască o dietă echilibrată.
Consultă specialistul înainte de a lua orice vitamine sau suplimente. Păstrează toate vitaminele și preparatele pe bază de fier în sticluțe care nu sunt la îndemâna celor mici din casă, pentru a evita supradoze accidentale.
Cafeina
Consumul moderat de cafeină este ideal. Nu consuma mai mult de una sau două băuturi bazate pe cofeină pe zi – lucru care înseamnă că ar trebui să reduce sau să renunţi la consumul de cafea sau sucuri acidulate.
Aspartan (îndulcitor artificial)
Aspartanul a fost aprobat pentru consumul în timpul sarcinii de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor, și toate rapoartele sugerează că un consum moderat nu este dăunător.
Sodiu (sare)
Sodiul este un nutrient important și majoritatea femeilor consumă cantități suficiente de sodiu în dieta lor. În trecut, specialiștii au restricționat consumul de sodiu din timpul sarcinii, dar ulterior s-a descoperit că nu este niciun pericol pentru femeile însărcinate care consuma sare, excepție făcând cele care au un factor de risc specific, cum ar fi presiunea ridicată a sângelui.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: