Problemele tiroidei în sarcină pe care e bine să le știi
Ai pielea uscată? Ești obosită? Ai pulsul accelerat? Transpiri? Este important să afli care sunt simptomele, pentru că un dezechilibru tiroidian, deși nu foarte frecvent în sarcină, îți poate afecta dramatic bebelușul. Iată ce trebuie să ştii despre acest subiect.
Glanda tiroidă, situată la baza gâtului, are un rol important în reglarea metabolismului, adică ritmul în care organismul tău folosește energia.
Dacă tiroida nu funcționează corespunzător, rezultatul ar putea fi hipotiroidismul, generat de activitatea insuficientă a glandei, sau hipertiroidismul, generat de hiperactivitatea ei.
Din fericire, puține femei însărcinate suferă de oricare dintre formele de dezechilibru tiroidian: aproximativ 6 din 1000 de femei însărcinate dezvoltă hipertiroidism și aproximativ 2 din 1000 au hipotiroidism. În general, sunt toate șansele să ai o sarcină normală și sănătoasă. Totuși, toate femeile ar trebui să cunoască simptomele, de vreme ce dezechilibrul tiroidian poate afecta dramatic sarcina. Iată ce ar trebui să știi despre tiroidă și sarcină.
Hipotiroidism
Un studiu publicat în S.U.A. în 1999 spunea că femeile care suferă de hipotiroidism în timpul sarcinii au de patru ori mai multe șanse decât femeile cu o funcționalitate normală a tiroidei să nască copilași cu IQ scăzut. Această descoperire este importantă, pentru ca doctorii să poată trata problemele de hipotiroidism, dacă acestea sunt diagnosticate la timp.
Medicul tău poate stabili dacă tiroida ta funcționează normal printr-o simplă analiză de sânge. Probabil că nu îți va face această analiză decât dacă prezinți simptome ale vreunui dezechilibru, deoarece tiroida și sarcina sunt strâns legate. Spune-i medicului dacă ai vreun simptom din cele ce urmează:
Oboseală
Creștere neașteptată în greutate
Pielea uscată
Intoleranță la frig
Slăbiciune musculară
Desigur, unele dintre acestea sunt indicii normale ale sarcinii, motiv pentru care uneori este greu de recunoscut o boală a tiroidei, dar nu pierzi nimic dacă îți faci această analiză. De vreme ce hipotiroidismul prezintă riscuri pentru sarcină, în cazul în care rezultatul analizei indică un nivel scăzut de hormon tiroidian, medicul îți va da să iei suplimente hormonale sub formă de pastile. Va continua să îți facă analize pe parcursul sarcinii și după ce naști, pentru a stabili cât de mult timp va trebui să iei suplimentele și pentru a asigura o sarcină sănătoasă.
Hipertiroidism
Se poate ca rezultatul să fie diametral opus. Hiperactivitatea glandei tiroide (hipertiroidism) poate să genereze și ea probleme pe timpul sarcinii: femeile însărcinate care suferă de această boală au șanse mai mari să nască un bebeluș cu greutatea sub limita normală. Ele sunt predispuse și la alte probleme, precum preeclempsie. Preeclempsia, sau toxemia, este o boală asociată sarcinii, care se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale, luarea bruscă în greutate și retenția unei cantități mari de fluide.
Simptomele hipertiroidismului sunt:
Intoleranță la cald
Pielea caldă
Transpirații
Frisoane
Pierdere în greutate
Puls accelerat
Medicul poate diagnostica hipertiroidismul printr-o analiză de sânge și îți poate prescrie medicamente pentru a corecta această problemă. După cum vezi, atât hiperactivitatea, cât și hipoactivitatea tiroidiană pot crea probleme pe timpul sarcinii, atât pentru mămică, cât și pentru bebeluș. Ambele tipuri de probleme de tiroidă pot apărea și după o sarcină, așa că dacă dezvolți simptomele oricăreia dintre boli după ce naști, ia legătura cu medicul tău.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: