Somnul în timpul sarcinii
Odihnește-te! În timpul sarcinii, atenția acordată odihnei și somnului devine esențială. Corpul femeii traversează o succesiune de transformări fizice și hormonale, iar aceste schimbări pot influența semnificativ calitatea somnului. Un abdomen în creștere, un bebeluș activ și schimbările hormonale pot face dificilă adormirea și menținerea somnului. Pentru a gestiona tulburările comune ale somnului și pentru a îmbunătăți calitatea somnului în timpul sarcinii, vă prezentăm câteva tehnici utile:
Agitație și mișcare
Este adevărat, găsirea unei poziții confortabile pentru somn poate deveni o provocare în timpul sarcinii, în special în trimestrul al treilea, când abdomenul a crescut mai mult și presiunea asupra spatelui și a altor părți ale corpului poate fi mai mare. Somnul pe o parte. Aceasta este cea mai recomandată poziție în timpul sarcinii, deoarece ajută la îmbunătățirea circulației sângelui către uter și făt. Folosește o pernă sub abdomen sau între genunchi pentru a susține partea inferioară a spatelui. De asemenea, poți achiziționa o pernă specială pentru sarcină, care poate fi modelată pe lungimea corpului, fiind proiectată pentru a oferi confort și sprijin suplimentar în timpul somnului pentru femeile însărcinate. Unor femei le este mai ușor să doarmă într-o poziție puțin înclinată, cu multe perne în spate și în jurul lor.
Urinare frecventă
Odată ce ai calculat data estimativă a nașterii, vei putea înțelege mai bine diversele provocări ale fiecărui stadiu de sarcină. Urinarea frecventă în timpul sarcinii este destul de comună și poate fi cauzată de mai mulți factori legați de schimbările hormonale și de creșterea presiunii asupra vezicii urinare. De exemplu, cu cât avansezi în sarcină, cu atât va trebui să urinezi mai des, iar noaptea probabil nu va fi o excepție. Nu este nevoie să reduci cantitatea de lichide pe parcursul zilei, dar poți încerca să limitezi consumul acestora înainte de culcare. În cele mai multe cazuri, nevoia frecventă de a urina este doar un simptom al sarcinii. Însă, ar trebui să știi că infecțiile tractului urinar (ITU) pot avea, de asemenea, acest efect. Frecvența nu este singurul simptom al unei infecții urinare. Poți simți o nevoie bruscă și puternică de a urina, chiar și atunci când vezica urinară nu este complet plină sau disconfort, arsură sau durere în timpul urinării. Este important să acorzi atenție acestor simptome și să discuți cu medicul specialist pentru a le evalua. Acesta îți poate recomanda teste de urină pentru a confirma prezența unei infecții urinare și pentru a începe tratamentul adecvat.
Activitatea bebelușului tău
Unele mămici sunt trezite de mișcările bebelușului, care pot fi uneori incomode sau pot duce la treziri frecvente în timpul nopții. Nu prea poți face nimic în legătură cu acest lucru și nici nu trebuie. De obicei, un bebeluș activ în timpul sarcinii este un semn bun și indică faptul că acesta este sănătos și în dezvoltare normală. Mișcările active ale bebelușului în pântece sunt considerate un indicator al sănătății și bunei dezvoltări a fătului. Așadar, în timp ce acest lucru ar putea fi incomod pentru tine, este de fapt un semn că micuțul tău este sănătos!
În cazul în care observi o schimbare semnificativă în mișcările obișnuite ale bebelușului, este recomandat să contactezi medicul specialist pentru o evaluare și sfaturi suplimentare.
Dacă bebelușul te ține trează noaptea, poți încerca să dormi puțin în timpul zilei. Chiar și o scurtă siestă te poate ajuta să te simți mai odihnită și mai energizată pentru tot restul zilei.
Sfaturi pentru un somn bun
Elimină complet cofeina.
Fă puțină mișcare în fiecare zi. Studiile arată că exercițiile regulate duc la un somn mai bun. Mersul pe jos este o opțiune excelentă pentru femeile însărcinate.
Încearcă să bei un pahar cu lapte cald înainte de culcare. Evită mesele bogate și grele înainte de culcare, deoarece pot cauza disconfort gastric și dificultăți în procesul de digestie care pot afecta somnul.
Evită să iei orice fel de medicamente fără prescripție medicală sau preparate pe bază de plante pentru a te ajuta să dormi. Discută întotdeauna cu medicul tău înainte de a trata problemele legate de somn pe cont propriu.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: