Scaunul bebeluşului – noţiuni de bază

Te întrebi dacă bebeluşul nou născut are scaun suficient? Să ştii că variază de la un bebeluş la altul. După o lună, bebeluşii alăptaţi de mamă pot avea câteva zile sau chiar o săptămână fără scaun. Dar dacă, în prima lună, bebeluşul nu are scaun cel puţin o dată pe zi, s-ar putea să fie pentru că nu mănâncă destul.

Pe de altă parte, de obicei, bebeluşii hrăniţi cu lapte praf au scaun în fiecare zi. Fie că bebeluşul este alăptat de mamă sau primeşte lapte praf, dacă ce găseşti în scutecele e la fel ca până acum, fii sigură că nu ai de ce să îţi faci griji în legătură cu scaunul.

Ce înseamnă normal?

Nu te speria când schimbi primul scutec la bebeluşului nou născut – primul scaun al bebeluşului va fi o substanţă negru-verzuie, ca smoala, numită meconiu.

Însă după aceasta scaunele vor fi normale – sau, mă rog, cum e „normal“ pentru fiecare bebeluş!

În această etapă aspectul scaunului depinde în totalitate de ce mănâncă bebeluşul. Dacă alăptezi, primele scaune vor fi maro-verzui sau maro-gălbui. După vreo cinci zile vor fi bej sau gălbui şi vor căpăta o consistenţă granulată.

Este normal, iar acest tip de scaun arată că bebeluşul e sănătos.

Pe de altă parte, bebeluşii care mănâncă lapte praf pot avea scaunul decolorat, galben sau bej.

Ce ne arată scaunul bebeluşului

Dacă culoarea se schimbă puţin de la un scaun al nou-născutului la altul, nu e cazul să te alarmezi. Însă există două culori pe care nu vrei să le vezi în scutec: alb (poate fi semn de afecţiune hepatică) şi roşu (poate fi semn de hemoragie).

Dacă apare vreuna dintre acestea, consultă medicul pediatru. Din punct de vedere al consistenţei este posibil să apară variaţii, dar ai grijă mai ales dacă apar scaune foarte apoase (care pot fi semn de diaree) sau sub formă de biluţe (care pot fi semn de constipaţie).

Consimțământ Cookie-uri