Însărcinată în 4 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 4

Bebe este de mărimea unei semințe de mac (lungime: aproximativ 0,1 cm; greutate: mai puțin de 18 grame)

Odată implantat în uter, oul fertilizat se divide în straturi de celule și devine în mod oficial un embrion. Aceste celule se vor transforma în corpul micuțului tău, pe perioada sarcinii – formând sistemul nervos, scheletul, mușchii și organele.

Casa micuțului e în construcție.

Placenta este un organ care seamănă cu un disc, ce leagă toate sistemele corpului tău de cele ale bebelușului și care se dezvoltă și se atașează peretelui uterin, acolo unde oul este implantat. Cordonul ombilical iese dintr-o parte a placentei. Lichidul amiotic, care îți va proteja micuțul pe parcursul sarcinii, se formează deja înauntru membranei sub formă de săculeț, care îl înconjoară.

Cât măsoară? La sfârșitul acestei săptămâni, embrionul are în jur de 0.1 cm – cam cât o sămânță de mac.

Instrument de sarcină

Sarcina ta la 4 săptămâni

În această perioadă s-ar putea să observi niște pete de sânge pe lenjeria intimă, care apar când oul se implantează în uter. Acest lucru se numește ”sângerarea de impantare” și este perfect normală.

Primele rezultate – un test de sarcină pe care îl faci acasă ar trebui să-ți arate acum un rezultat pozitiv datorită hormonului hCG, care este eliberat de placenta nou-formată. Același hormon este responsabil pentru “gre**țurile de dimineață**”, pe care multe femei le simt în primul trimestru. Majoritatea testelor de sarcină pe care le faci acasă dau rezultate exacte după prima menstruație întârziată, dar pot arăta și rezultate fals negative. Dacă menstruația a întârziat, dar rezultatul testului este negativ, ar trebui să consulți un doctor.

Știai că? Un mic miracol începe! Copilașul tău, care acum e doar o grămăjoară de celule, se strecoară în peretele uterului tău și începe să crească foarte repede.

Un sfat rapid pentru mami: Încă de la început, bebelușul tău crește și se dezvoltă, așa că alimentația ta îi va influența dezvoltarea. Ai grijă să iei acid folic (Vitamina B9) în fiecare zi, împreună cu vitaminele prenatale (B12, C, D, E) care conțin de asemenea calciu și fier. Aceste vitamine îl vor ajuta pe cel mic să aibă un start grozav!

Consimțământ Cookie-uri