Însărcinată în 5 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 5

Acum bebelușul tău este de mărimea unei semințe de portocală (0.12 – 0.25 cm lungime).

Dezvoltarea cordonului. Placenta și cordonul ombilical în forma lui incipientă lucrează deja din greu pentru a dirija nutrienți esențiali din corpul tău către bebe. Oxigen, aminoacizi, grăsimi și zaharuri, toate joacă un rol vital în dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Așa începe. Unele dintre celulele copilului se dezvoltă în tubul neural, care se va transforma apoi în coloana vertebrală și creier. Un astfel de tub, format incorect, poate conduce la o complicație cunoscută ca spina bifida, când coloana vertebrală nu se închide complet. Dacă luați câte 0.4 miligrame de acid folic în fiecare zi, vă înarmați cu cea mai eficientă metodă de prevenire a complicațiilor legate de coloana vertebrală.

Instrument de sarcină

Prima bătaie a inimii. Inima e acum un tub singular cu puține bătăi care încă nu sunt coordonate. Ele vor deveni din ce în ce mai regulate, cu fiecare săptămână care trece.

Măsurătorile acestei săptămâni. Măsurând încă undeva între 0.12 și 0.25 cm, embrionul este acum de mărimea unei semințe de portocală. 

Sarcina ta la 5 săptămâni

Un ocean de emoții. Poți fi entuziasmată de faptul că ești gravidă, nerăbdătoare, îngrijorată și nesigură privind rolul de mamă. Nu-ți face griji! Toate aceste emoții sunt perfect normale.

Manevrați cu atenție. Crampele asemănătoare celor din perioada menstuației și durerile la baza spatelui sunt des întâlnite în acest stadiu. Ia o pauză în care să te relaxezi într-o baie caldă, cu muzică relaxantă sau în care să tragi un pui de somn binemeritat. Ai grijă la alimentație și, dacă nu ai făcut-o încă, renunță la fumat, la alcool sau orice fel de droguri – toate acestea sunt dăunătoare pentru bebelușul tău.

Știai că? Creierul copilului tău se dezvoltă rapid și un organ care arată acum ca un tub, dar care va deveni inima lui, începe să bată ocazional.

Consimțământ Cookie-uri