Cât și cum vede bebelușul tău începând de la 3 luni

Ai putea fi surprinsă de cât de repede se dezvoltă simțul vizual al micuțului tău în primul lui an de viață. Chiar dacă bebelușii au din naștere simțul vizual, ei nu sunt în măsură sa vadă lucrurile în felul cum le vedem noi, adulții.

Văzul se dezvoltă complet la majoritatea bebelușilor la sfîrșitul primului an de viață, atingând nivelul simțului vizual al unui adult.

Nou-născutul

Majoritatea micuților se nasc cu abilitatea de a vedea anumite lucruri – cum ar fi formele mai mari, fețe și culori extrem de deschise. Bebelușii sunt născuți cu vedere periferică (sau laterală) și, în următoarele câteva luni, micuțului tău i se va dezvolta abilitatea de a se concentra pe un singur obiect în mijlocul câmpului său vizual. În această etapă, bebelușii pot de asemenea să urmărească obiecte mari care se mişcă încet. În plus, vei observa că micuțul este sensibil la lumina puternică.

Pe măsură ce văzul lui se dezvoltă pe parcursul primelor luni, acesta va începe să caute mai multe obiecte care îi stimulează privirea. Va avea un interes foarte mare pentru modele și forme, în special pentru formele circulare – de aceea va fi fascinat de fețele noi ale oamenilor pe care îi întâlnește.

Interesul lui pentru tipare și forme se va transforma într-un interes pentru tiparele și formele circulare. (De aceea, fețele vor prezenta un interes mai dezvoltat.)

Bebelușul între 3 luni și 1 an

La vârsta de 3-4 luni, bebelușii vor putea cel mai probabil să se concentreze pe obiecte mai mici, precum jucăriile și vor fi capabili să distingă culorile.

De la patru la șapte luni, ochii bebelușului vor funcționa în pereche, începând să-și dezvolte simțul de percepere al adâncimii la nivelul câmpului vizual. Ajuns la patru luni, raza de acoperire a văzului micuțului se va extinde la câțiva metri, iar bebelușul tău va putea să urmărească cu ochii mișcări mai rapide.

Profită de acestă perioadă pentru a introduce noi forme și culori. Alte obiecte, precum un telefon mobil aprins sau o oglindă vor aduce un plus de divertisment.

În momentul în care bebelușul tău are prima aniversare, acesta va avea văzul  complet dezvoltat și va putea vedea orice lucru care poate fi văzut de un adult cu o vedere sănătoasă.

Dacă, oricând pe parcursul primului an al bebelușului tău, consideri că văzul lui nu este dezvoltat la timp, fă o vizită pediatrului.

Consimțământ Cookie-uri