Însărcinată în 36 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 36

Bebelușul tău are mărimea unei salate iceberg (lungime: 47-48 cm; greutate: 2,5 – 2,7kg)

Asta e muzica ce-i place. Studiile recente arată că nou-născuții preferă vocea mămicii lor oricăror altor voci pe care le aud. De asemenea, ne mai spun și că își manifestă preferința pentru un anumit cântec pe care l-au ascultat în mod repetat cât timp erau în burtică. Nu e prea târziu să începi să îl înveți cu un cântecel: alege-ți un moment anume din zi în care să pui o melodie care îți place, să i-o cânți dacă vrei sau să îi citești o poveste.

Un căpuț incredibil de felxibil. Capul bebelușului tău este special construit astfel încât să poată călători prin colul uterin și cervix. Oasele care îi formează craniul nu sunt încă sudate între ele; această construcție mai flexibilă îl ajută să își urmeze drumul în timpul nașterii fără să își sau să îți facă rău. Aceste oase se vor suda treptat pe parcursul primul an de viață.

Să luăm măsuri. Bebelul tău cântărește cam 2,5 kg și măsoară aproape 48 cm săptămâna aceasta.

Sarcina ta la 36 de săptămâni

Controale regulate. Majoritatea medicilor hotărăsc să își monitorizeze pacientele săptămânal începând cu săptămâna 36. Medicul tău îți va face și controale ale tensiunii și se va asigura că urina ta nu conține urme de proteină. Valori crescute ale tensiunii și prezența proteinei în urină sunt semne ale preeclampsiei, un sindrom care implică riscuri pentru tine și bebe.

Pe picior mare. Uterul tău este acum de o mie de ori mai mare decât volumul lui original și probabil că te-ai îngrășat cu vreo 11-13 kg. Dar nu te alarma, pentru că în săptămânile rămase nu vei mai lua decât câteva kilograme. De fapt, multe graviduțe nu se mai îngrașă deloc în ultima lună de sarcină. Iar uterul nu e singurul element din corp care se mărește. Chiar dacă poate nu ai avut încă neplăceri cu edemele (termenul medical pentru umflăturile cauzate de acumularea de fluide), e foarte posibil să începi să reții mai mult lichid în corp în această ultimă etapă a sarcinii.

Pauzele mici și dese. De fiecare dată când ai ocazia, ia o mică pauză și odihnește-ți picioarele ridicându-le pe un suport sau stând culcată pe partea stângă a corpului. Ambele poziții îmbunătățesc circulația, punând în mișcare fluidele din extremitățile corpului. Ține cont de un amănunt: reducând consumul tău de lichide nu vei reduce edemele. Tot vei avea nevoie de minimum 8 pahare de apă pe zi ca să elimini reziduurile prin rinichi, să îți menții tranzitul sub control și volumul sângelui în limite optime.

=============================

Știai că? Toate sistemele din corpul bebelușului sunt gata de funcționare, cu excepția celui digestiv. Pentru că micuțul tău s-a hrănit prin cordonul ombilical, stomacul și intestinele lui nu au funcționat încă. Sistemul lui digestiv va intra în normal în lunile de după naștere.

Un sfat rapid pentru mami: Sunt în travaliu? Dacă simți o mișcare ca de strângere a uterului, foarte probabil e vorba despre contracțiile Braxton-Hicks. Un fel de contracții de test, o ”repetiție” pentru adevăratul travaliu, care se vor opri dacă îți schimbi poziția, bei lichide sau faci o baie caldă.

Consimțământ Cookie-uri