Însărcinată în 9 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelu**șul în săptămâna 9**

Bebelușul tău este de mărimea unei cireșe (lungime 1,9 - 2,5 cm; greutate 1,9 grame)

Fără codiță. Belelușul tău, numit acum fetus, arată din ce în ce mai puțin ca o pată roz, acum că i-a dispărut codița. Trunchiul i s-a  îndreptat și alungit, micuțul tău având aproape 2 cm săptămâna aceasta.

Un puseu de creștere. Această etapă este foarte importantă pentru dezvoltarea brațelor și picioarelor. Picioarele s-au lungit, iar mugurii ce vor deveni degetele de la picioare au început să înflorească. Și brațele s-au lungit și au început să formeze un arc în dreptul cotului. Între timp, se formează și structura de bază a mâinilor, cu degete și chiar și cu degetul mare. Ficatul bebelușului tău, vezica biliară, splina și glanda suprarenală muncesc și ele din greu pentru a se dezvolta.

În mișcare. La nouă săptămâni, începe dansul! Cel mic a început să se miște viguros, chiar și ca răspuns la stimuli din afara corpului tău. Însă trebuie să ai răbdare: va trebui să aștepți până în al doilea trimestru pentru a-i putea simți aceste mișcări.

Sarcina ta la 9 săptămâni

Pregătirea pentru lapte. Sânii tăi se simt probabil mai plini, mai grei și mai sensibili la atingere. Deși vor continua să crească pe timpul sarcinii, sensibilitatea ar trebui să se domolească până la finalul lunii a patra. E posibil să începi să observi mici umflături albe pe areolele mamare (partea mai închisă la culoare a sfârcurilor). Aceste glande, numite tuberculii lui Montgomery, vor produce uleiuri care să-ți păstreze sfârcurile hidratate în timpul alăptării.

Mergi pe la piscină. Mulți experți sunt de părere că înotul este cel mai bun exercițiu pentru femeile însărcinate, pentru că nu îți solicită prea mult articulațiile. Hormonul care ți-a inundat corpul, relaxina, îți înmoaie încheieturile astfel încât pelvisul tău să se poată extinde în timpul nașterii. Deși foarte util pentru momentul nașterii, ai grijă să nu faci exerciții care să pună presiune pe articulații până atunci.

Știai că... deși nu-l simți, bebelușul tău a început să se miște? Brațele sale s-au lungit și au început să formeze un arc în dreptul coatelor. Picioarele sale au format muguri ce vor deveni degețele.

Consimțământ Cookie-uri