Cum să faci joaca și mai distractivă

Unul dintre cele mai bune aspecte ale maternității este acela că ai din nou ocazia să te joci ca un copil. Joaca cu bebelușul tău este distractivă, dar există și un scop în spatele acestei activități amuzante.

Joaca are un rol important în dezvoltarea unor abilități motorii și cognitive de bază și îl poate ajuta pe cel mic să înțeleagă mai bine lumea din jurul tău.

Iată trei moduri în care poți să aduci un plus de valoare în joaca bebelușului tău.

1. Provoacă-i imaginația

Încurajează-ți micuțul să își folosească imaginația pentru a da naștere unor lumi nemaiîntâlnite, minunate, care nu există în camera lui de joacă. Construirea de forturi din perne și pături, cântecele la microfoane improvizate din linguri și ceaiurile organizate în cinstea animăluțelor de pluș sunt doar câteva exemple ale acestor jocuri imaginare.

Poți să încurajezi o astfel de joacă și prin folosirea întrebărilor deschise. Ai putea să zici ceva de genul „Ce s-ar întâmpla dacă fotoliul nostru ar fi o barcă?” sau „Cum ar fi să facem un teatru de păpuși cu jucăriile tale?”. S-ar putea să fii surprinsă de cum va reacţiona micuțului tău.

2. Înlătură dezordinea

A-i pune la dispoziție bebelușului tău o mulțime de jucării nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Dacă mediul înconjurător este mereu plin de distracții, s-ar putea simți copleșit și şi-ar putea pierde concentrarea.

Ține o parte din jucării într-un dulap și înlocuiește -le pe cele „vechi” cu cele „noi” prin rotație la fiecare două săptămâni. Vei fi surprinsă cât de încântat va fi de pianul de plastic după o pauză de câteva zile.

3. Oferă-i spațiu

Încurajarea jocului independent poate avea o valoare extraordinară, dacă acesta se face sub supravegherea ta de undeva de aproape. Joaca independentă îi permite micuțului să fie autonom și îi încurajează creativitatea.

Când vă jucați împreună, asigură-te că îi acorzi destul spațiu. De cele mai multe ori mamele simt nevoia să vorbească pe toată durata jocului, dar este recomandat să îi dai și lui ocazia să se exprime. S-ar putea să fii surprinsă de ceea ce poate să spună dacă îi oferi șansa.

Consimțământ Cookie-uri