Dezvoltarea bebelușului: de la 18 la 21 de luni

Cine este copilașul acesta? De la 18 la 21 de luni, se prea poate că nu îți mai recunoaști micuțul, care învață să se cațere, să meargă și să se joace cu alți copii. Citește mai departe despre dezvoltarea bebelușului în aceste luni. 

Dacă micuțul tău cu vârsta curpinsă între 18-21 de luni pare că are o cu totul altă personalitate, nu te teme - este perfect normal. Acest sentiment de independență proaspăt descoperit de micuțul tău este firesc. Fii atentă la aceste faze în această etapă de dezvoltare.

Mersul și alergatul Majoritatea copiilor învaţă să alerge fără ajutor între 9 şi 17 luni, deci până la 18 luni probabil că micuțul tău va merge ajutându-se de mobilier și orice altceva îi vine la îndemână. Asta înseamnă că este extrem de important să te asiguri că ai pus elemente de siguranță pentru copii în casă pentru a-ți proteja prichindelul care de acum umblă pe piciorușele proprii. Și ai grijă: la aproximativ şase luni după ce învaţă să meargă, micuțul tău probabil că va putea să şi alerge. Scoate adidașii de la naftalină!

Cățăratul Curând după ce începe alergarea, copilaşul tău va descoperi o nouă activitate: căţăratul. „Sus“ ar putea deveni cuvântul său preferat, iar brusc tot ce e în casă, de la mobilă şi trepte până la câine şi piciorul tău, vor deveni obiecte de escaladat. Acesta ar fi momentul potrivit pentru a investi în activităţi pentru copii care implică căţărat.

Socializarea Chiar dacă aţi mai fost la întâlniri de joacă, este puţin probabil ca micuţul tău să fi ştiut ce să facă alături de noul prieten. Toate se vor schimba în lunile acestea. Ai în vedere ca micuţul tău să înceapă să acorde atenţie, sau chiar să facă asocieri, copilaşilor cu care intră acum în contact. Poate că încă nu este pregătit să facă cu rândul sau să împartă, dar este pe drumul cel bun.

Jocul imitării  Jocul imitării este important pentru dezvoltarea copilaşului şi a imaginaţiei. Între 18 şi 24 de luni, acest tip de joc va începe să fie foarte popular. Cam în această perioadă, ai putea să îl surprinzi pe micuţ vorbind cu animăluţele de pluş sau hrănindu-şi păpuşelele. Încurajează-l să îşi folosească imaginaţia alegând jucării precum costume, căsuţe de păpuşi şi alimente de jucărie.

Vorbitul Vorbitul evoluează enorm la copiii cu vârste cuprinse între 18 și 21 de luni. Dacă înainte, micuţul tău putea numai să murmure sau să îţi imite expresia feţei, la vârsta aceasta te poţi aştepta la sintagme simple precum „Gata“ şi alte asemenea propoziţii scurte. Implică-te în jocuri şi activităţi de copii care ajută la dezvoltarea simţului limbajului pe care micuţul tău abia l-a găsit, precum joaca de-a telefonul sau „cititul“ unei cărţi cu rândul.

Reţine, copilaşul tău trece prin multe între 18 şi 21 de luni. Cu toate că vei fi surprinsă de acest simţ al independenţei nou găsit după ce se ridică pe picioruşe şi de cât de repede creşte, nu uita că toate aceste puncte cheie înseamnă că micuţul tău de dezvoltă frumos şi este pe calea cea bună!

Vrei să afli mai multe despre creșterea micuțului tău năzdrăvan și să te bucuri de promoțiile create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile

cta-signup-orange
Consimțământ Cookie-uri