Simțul de sine al micuțului

Albastru versus roz La această vârstă, cea mică probabil se bucură la fel de mult jucându-se cu mașinuțe sau cu păpuși. Încă nu este conștientă de sexul ei. Dar în următoarele luni vei vedea mici obiceiuri și preferințe care sunt mai evidente a fi cele ale unei fetițe – în felul în care se joacă, de exemplu și în felul în care reacționează în anumite situații.

PĂPUȘI SAU CAMIOANE Toate sunt distractive pentru cel mic în acest moment. Dar chiar și la această vârstă fragedă, e posibil să vezi semne ale identității ei. Micuții observă unele diferențe între sexe de foarte mici. La doar câteva luni poate avea categorii mentale pentru oameni ca Mami – care au vocile mai înalte, au sâni, trăsături faciale mai fine și un mers aparte, și pentru oameni ca Tati – care au voci groase, fețe aspre, mâini mari și puternice și sunt masivi. Dar diferențierea între sexe în acest moment se bazează strict pe anumite diferențe biologice evidente, și nu pe ceea ce înseamnă cu adevărat a fi bărbat sau femeie – cum ne afectează asta comportamentul, lucrurile care ne plac și care nu, deciziile pe care le luăm etc. Sexul e parte a identității noastre, și e nevoie să treacă ani pentru a se dezvolta.

DEZVOLTAREA SIMȚULUI DE SINE La vârsta de doi ani, băiețeii și fetițele se joacă aproape la fel, și în general nu sunt preocupați de sexul partenerilor de joacă. În acest moment, identitatea micuțului este bazată în principal pe poziția sa percepută în cadrul familiei, pe legăturile pe care le-a dezvoltat cu ceilalți și pe sentimentele și gândurile lui actuale. Dar mici diferențieri între sexe vor deveni din ce în ce mai evidente pe parcursul următoarelor luni. Multe fetițe la vârsta de 3 ani încep să manifeste comportamente specifice îngrijirii altora în timpul jocului şi imită mişcările şi reacţiile mămicii. Băieţii, pe de altă parte, vor începe să experimenteze cu aspectele mai energice şi mai zgomotoase ale rolului masculin. Dar aceste momente sunt trecătoare, iar fetiţa care îşi îmbrăţişează păpuşa şi îi cântă încet, în momentul următor va ciocni maşini şi trenuleţe cu aceeaşi bucurie. Totuşi, aceste înclinaţii stereotipice se dezvoltă. În câţiva ani, identitatea sexuală a copilului îi va influenţa majoritatea deciziilor. Deci, pentru moment, bucură-te de faptul că băieţelului tău încă îi place rozul la fel de mult ca albastrul şi că nu-i pasă dacă inviţi băieţei sau fetiţe la joacă!

Consimțământ Cookie-uri