Mișcările micuțului tău din timpul somnului

Este greu să te abții să nu arunci o privire în pătuțul micuțului și să nu-i spionezi somnul, dar nu fi surprinsă dacă în loc de un bebeluș care doarme liniștit, îți vei vedea puiul dând din mânuțe și piciorușe.

Încearcă să nu te îngrijorezi – aceste mișcări haotice din timpul somnului fac parte din dezvoltarea normală a micuțului tău. Citește mai departe pentru o analiză în detaliu asupra a ceea ce se poate petrece cu somnul micuţului tău.

Oare visează?

Este tentant să presupui că micuțul tău are un vis fascinant atunci când îi vezi mișcările din timpul somnului, dar cu toate că bebelușii petrec mai mult timp decât adulții în stadiul REM (Rapid Eye Movement) al somnului, numită și faza visului, este puțin probabil să experimenteze vise active. Bebelușii nu au avut încă prea multe experiențe și creierul lor nu este destul de dezvoltat pentru a inventa scenarii.

Întinderi

Nu uita că nou-născutul a fost obișnuit să își petreacă timpul ghemuit ca o minge în pântec. Acum că este în lumea mare, învață să își miște membrele și s-ar putea să le agite în aer – ceva complet natural.

Noi nervi

Sistemul nervos central al bebelușului tău este încă în plin proces de dezvoltare, ceea ce înseamnă că micuțul nu este deplin în control asupra mișcărilor corpului lui. Pe măsură ce trece timpul, va putea să își controleze membrele mai bine și să le miște intenționat, nu ca acum la nimereală.

Doarme superficial

La vârsta aceasta, bebelușii au un somn superficial și nu vor intra în prea multe etape de somn adânc. Pe lângă mișcările din timpul somnului și diferitele zvâcniri, s-ar putea să observi că se strâmbă, suge sau țocăie din buze, flutură din pleoape, zâmbește fugar, tresare și se trezește destul de ușor.

A venit momentul să se rostogolească

Amintește-ți întotdeauna să îți pui micuțul în pătuț pe spate (ceea ce scade semnificativ riscul sindromului de moarte subită la sugari).

Însă bebelușii între 4 și 7 luni ar putea reuși să se întoarcă pe burtă în pătuț, ceea ce nu ar trebui să te îngrijoreze. Odată ce învață să se întoarcă în somn, micuții vor alege singuri cea mai confortabilă poziție pentru somn.

Cu toate că mișcările din timpul nopții ale puiului tău pot părea destul de ciudate, ele sunt doar modalități prin care învață să-ți controleze și să-și folosească corpul. Cu toate acestea, dacă ți se pare că se agită prea mult sau că aceste mișcări îl fac să se simtă inconfortabil și nu poate să se relaxeze, dă-i un telefon pediatrului. O noapte mai odihnitoare pentru micuțul tău înseamnă o noapte mai odihnitoare pentru toată familia!

Consimțământ Cookie-uri