Somn: Ghid pe vârste pentru cât de mult somnic îi trebuie copilaşului tău

Somnul este esenţial pentru menţinerea sănătăţii, o ştim cu toţii. Însă tiparele de somn ale copilaşilor diferă foarte mult de cele ale adulţilor, ceea ce poate genera o anumită frustrare părinţilor nedormiţi.

Nevoile bebeluşului care se întrec una pe alta

Chiar dacă ţie îţi este greu să te gândeşti că ar putea să îţi fie atât de foame încât să te trezeşti, bebeluşii se nasc cu stomăcele foarte mici şi, la început, nevoia lor de a se hrăni depăşeşte nevoia de somn. Drept urmare, bebeluşii se vor trezi la câteva ore - şi implicit aşa vei face şi tu - pentru a fi hrăniţi.

De cât de mult somn au nevoie?

Bebeluşii nu au cicluri de somn regulate până la şase luni, conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Pe câtă vreme nou-născuţii dorm câte 16-17 ore pe zi, se poate ca ei să doarmă doar o oră fără întrerupere.

Bebeluşii mai măricei au nevoie de mai puţin somn, dar ei se pot trezi pe timpul nopţii câteva minute înainte de a se culca din nou. Cu toate că nevoile de somn ale bebeluşilor variază, iată o estimare a nevoilor lor:

De la una la patru săptămâni

Nou-născuţii pot dormi până la 18 ore pe zi, deşi unii dintre ei pot dormi doar 10 ore şi jumătate, conform Fundaţiei Naţionale a Somnului.

De obicei, bebeluşii născuţi prematur dorm mai mult decât cei născuţi la timp, iar bebeluşii cu colici dorm în general mai puţin. De obicei, micuţii dorm perioade scurte, între două şi patru ore. Deoarece nu au dezvoltat încă un ceas biologic intern, nou-născuţii nu fac diferenţa între zi şi noapte.

De la una la patru luni

Copilaşii de aceste vârste au nevoie în general de 14-15 ore de somn pe zi. Până la 6 săptămâni, bebeluşul tău va începe să dezvolte ritmul circadian (ciclul somn-veghe) dictat de lumină şi întuneric. La această vârstă, vei putea observa tipare de somn mai regulate, iar bebeluşul tău poate dormi între patru şi şase ore seara, fără pauză.

De la patru la 12 luni

Probabil că micuţul tău doarme circa 14-15 ore pe zi, însă tiparele sale de somn seamănă mai mult cu cele ale unui adult. De obicei, bebeluşii dorm de trei ori pe zi - dimineaţa, după-amiaza şi spre seară - în total 3-5 ore pe zi înainte să poată dormi toată noaptea. Până ajung la şase luni, în general, micuţii ajung să tragă un pui de somn doar dimineaţa şi după-amiaza.

De la unul la trei ani

Copilaşii de aceste vârste au nevoie în general de 12-14 ore de somn pe zi. Probabil că în această perioadă, micuţul tău va ajunge să tragă un singur pui de somn ziua.

Copilaşii tind să meargă la culcare devreme şi să se trezească devreme, de obicei adormind între 7 şi 9 seara şi trezindu-se între 6 şi 8 dimineaţa.

Consimțământ Cookie-uri