Elemente de bază în programul de somn al micuțului

După primele luni cu program de hrănire în timpul nopții, micuțul tău probabil va fi gata să doarmă întreaga noapte aproximativ la vârsta de șase luni. Setarea unei rutine de somn regulate va ajuta la calmarea micuțului tău după o zi ocupată de joacă și îl va pregăti pentru un somn bun de noapte.

Iată câteva idei pe care să le integrezi în noul program de somn al micuțului tău pentru a vă putea odihni amândoi.

1. Fii constantă

Bebelușii se descurcă cel mai bine cu rutina, iar culcatul nu este o excepție!

Menținerea aceluiași program de somn în fiecare seară va ajuta la liniștirea copilașului tău, și acesta va ști la ce să se aștepte. Chiar dacă nu e întotdeauna posibil să ai aceeași rutină de fiecare dată (poate ești plecată într-o seară, sau ești în vacanță), încearcă să menții noua rutină de culcare a micuțului tău și programul aproximativ la fel.

2. Treci pe curat

O baie caldă face pe oricine să se simtă un pic somnoros, așa că este opțiunea potrivită și pentru micuțul tău. Bebelușii nu au nevoie să fie curățați din cap până-n picioare în fiecare noapte, dar o scufundare scurtă în apă caldă poate fi foarte relaxantă.

Dacă nu ai prea mult timp, este în regulă să-i speli fața, gâtul și mâinile cu o țesătură caldă.

3. Spune o poveste

Cititul este minunat pentru dezvoltarea limbajului bebelușului tău și, când este făcut seara, este o modalitate încântătoare de a vă apropia și a vă simți confortabil împreună.

Prezentarea unei cărți scurte sau chiar a două astfel de cărți, la finalul rutinei de culcare îi va semnala micuțului tău că ziua se apropie de sfârșit.

4. Cântă o melodie

Chiar dacă nu ai ureche muzicală, doar câteva note din același cântec pot ajuta la liniștirea noului tău micuț. Poți de asemenea să-l legeni sau să-l miști ușor pe măsură ce cânți, dar nu ține micuțul în brațe până a adormit profund, deoarece acest lucru îi poate îngreuna procesul de adormire de unul singur!

Mai sigur este să îl pui în pătuț atunci când e somnoros, dar încă treaz.

5. Nu te grăbi

Dacă micuțul tău se trezește noaptea, acordă-i câteva minute pentru a se întoarce la somn de unul singur. Majoritatea micuților se pot liniști singuri la vârsta aceasta, așa că dă-i timp puiuțului tău să încerce.

Dacă nu pare capabil să se liniștească, fă totul repede. Încearcă să nu aprinzi lumini puternice, să vorbești tare sau să te joci cu el. Ideea este să menții lucrurile calme pentru ca el să se poată întoarce direct la somn.

Setarea unui program de somn care să funcționeze poate să dureze ceva timp, dar majoritatea bebelușilor reușesc să o facă odată ce este stabilită o rutină. Asigură-te că și alte persoane care au grijă de micuțul tău știu ce funcționează pentru el (o poveste urmată de două cântece, de exemplu). Ține-te de rutină și amândoi veți avea nopți mai bune!

Consimțământ Cookie-uri