Îngrijirea copilașului după naștere, travaliul și nașterea

Prima zi acasă E normal să te simți un pic anxioasă când ajungi prima dată cu micuțul tău acasă. Dar nu vei fi prima mămică care nu a schimbat niciodată un scutecel sau care nu a îmbrăcat un bebeluș în salopeta de somn până acum. Mulți dintre noi învățăm la fața locului și mulți dintre noi facem greșeli pe parcurs! Dar nu-ți face griji. Instinctele tale se vor activa atunci când vei avea nevoie de ele, iar pentru lucruri care îți vor fi total străine va exista ajutor și o mulțime de sfaturi în jur. EȘTI CAPABILĂ SĂ REUȘEȘTI! Ca proaspătă mămică, în prima și a doua zi acasă cu micuțul tău te vei simți ușor copleșită. După ce ai trecut prin miracolul nașterii, prin travaliul cel greu și ai plâns de fericire după ce bebe a scos capul în lume, acum ții în brațele tale o ființă atât de mică și neajutorată care se bazează pe tine pentru tot confortul pe care poți să i-l oferi. Poate că n-ai schimbat niciodată un scutec sau n-ai ținut niciodată un bebeluș în brațe până acum. Și iată-te acum, pusă în fața altei sarcini, de a deveni expert în nou născuți, imediat după ce ai dat naștere. Din fericire, cu puțină îndrumare și cu instinctele tale de mamă care nu dau greș, să ai grijă de minunea ta mică va deveni o a doua natură pentru tine. Te vei suprinde pe tine însăți, și nu va trece mult timp până când vei povesti tuturor că nu îți mai poți imagina viața fară micuțul tău. ÎNGRIJIREA BLÂNDĂ A PIELII Pielea unui nou născut este foarte sensibilă și trebuie îngrijită îndeaproape. Să o ții uscată și curată este primordial. Nu ezita să îi schimbi scutecul după fiecare masă sau pauză de somn, sau oricând consideri că este necesar. Folosește doar scutece de cea mai bună calitate care absorb lichidul foarte bine astfel încât niciun fel de umezeală să nu rămână pe pielea micuțului tău. Imediat după naștere, moașa te va sfătui să folosești numai vată moale din bumbac și apă călduță când cureți fundulețul celui mic în primele lui săptămâni (daca vei vrea să folosești șervețele umede, asigură-te că sunt din gama celor pentru piele sensibilă și nu conțin parfum). Îți va arăta și cum să ai grijă de buricul celui mic (o mică particică din cordonul ombilical ce a fost tăiat la naștere, dar care e încă atașat de buricul său). În primele zile micuțul nu va avea nevoie de o băiță zilnică. Este suficient să îl scufunzi foarte puțin în apă călduță odată la 3-4 zile. În restul timpului, tamponarea și curățarea fină a feței, manuțelor și piciorușelor cu vată moale din bumbac vor fi suficiente. Pe lângă acest lucru, probabil că va fi nevoie să îi faci o mică baiță după ce va umple primul scutec cu miconiu – acel scaun puțin lipicios făcut de bebeluș imediat după naștere.

REGULI DE NU MĂ UITA Urmarea instinctelor de mămică te va ajuta să te stabilizezi, dar mai sunt câteva îndrumări pe care trebuie să le urmezi de la travaliu încolo: Menține-i capșorul permanent pentru că gâtul micuțului nu poate să își facă treaba încă. Hrănește-l de fiecare dată când dă semne că îi este foame, stomacul lui nu poate duce multă mâncare acum, deci ne vom rezuma la lapte la cerere. Asigură-te că nu îi este nici cald, nici frig și urmează recomandările de prevenire a decesului prematur (Click aici pentru mai multe informații despre SIDS)

Nu încerca să te grăbești și să faci prea multe prea repede. Tu și cel mic aveți nevoie de odihnă și de liniște cel puțin în prima săptămână. Oferă-i corpului tău o șansă să se refacă și lasă lucrurile să vină de la sine!

Vrei mai multe sfaturi de la experții în dezvoltarea bebelușului, plus promoții create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile 

cta-signup-orange
Consimțământ Cookie-uri