Schimbarea scutecului la nou-născuți și îngrijirea zonei ombilicale

Vei schimba o mulțime de scutece (în medie 10 pe zi), așa că e important să înveți din timp cum stau lucrurile. Cu scutecele moderne din ziua de azi, poate fi aproape imposibil să-ți dai seama printr-o singură atingere dacă acestea trebuie schimbate. De aceea, la început, fă acest lucru după fiecare masă, nu doar de fiecare dată când își face nevoile.

Cât timp bontul ombilical este atașat, folosește scutecele care au un spațiu special ce lasă zona ombilicală neatinsă (sau împăturește în jos un scutec normal). Mai mult, asigură-te că ștergi bontul de fiecare dată când îl schimbi pe cel mic cu o bilă de vată sau un tampon umezit.

Iată încă o serie de sfaturi care să te ajute la schimbatul scutecelor:

• Șervețelele umede pot fi folosite oricând schimbi un scutec, dar sunt de ajutor mai ales atunci când scutecele sunt mai pline decât de obicei. • Dacă dorești, aplică ulei de bebeluş sau creme – pentru a preveni iritația provoată de scutec – înainte de a pune un scutec nou. • Înfășoară cu fermitate scutecul curat în jurul micuțului și prinde benzile laterale în față. • Dacă pielea micuțului tău este roșie în zona abdomenului după o schimbare, atunci fie scutecul a fost prins prea tare, fie micuțul tău este pregătit pentru următoarea mărime de scutec.

Iar când vine vorba de îngrijirea zonei ombilicale a micuțului tău, reține aceste sfaturi care să te ajute: • Îngrijește bontul ombilical până când acesta cade de la sine (de regulă undeva între 10 zile și 3 săptămâni de la naștere) • Este suficientă ștergerea bontului cu o bilă de vată curată și umezită, sau cu un tampon, după fiecare schimbare de scutec, dar poți folosi și alcool medicinal,la sfatul medicului. • Fii mai ales atentă la zona de la baza cordonului, cea mai aproape de buric. Curăț-o cu delicatețe, dar ferm, pentru a elimina orice particule s-ar fi putut aduna acolo. • Asigură-te că bontul ombilical este aerisit – folosește un scutec decupat (sau împăturește în jos marginea scutecului normal) și evită hainele strâmte în jurul stomacului celui mic.

Şi un sfat de final: Dacă începi să te confrunți cu scurgeri frecvente din scutec este posibil să fie timpul să treci la următoarea mărime.

Consimțământ Cookie-uri