Dezvoltarea copilașului. Construiește încrederea în sine a micuțului tău: bebe de-a bușilea, bebe mergând

Cum crești un copil voinic și încrezător? De la crearea unui mediu sigur, stabilirea limitelor pâna la celebrarea micilor realizări ale sale, iată 11 căi să-i încurajezi încrederea în forțele proprii.

Din momentul în care bebelușul tău începe să facă primele mișcări de unul singur – fie că merge de-a bu;ilea, că se agită stând în funduleț sau că face primii pași stângaci– el descoperă un nou și foarte interesant lucru: acela că poate să aleagă, la un nivel mic, unde să meargă și ce să facă. Nu se mai limitează la locurile și obiectele pe care, până acum, le-ai ales tu pentru el. Lumea este cochilia lui, iar pentru curiosul de numai un anișor posibilitățile de distracție și explorare sunt infinite. A deveni încrezător pe abilitățile fizice este o parte importantă din dezvoltarea copilașului. Aproape toți micuții de 12 luni au depășit deja faza de mers de-a bușilea și stau singurei în două picioare și fac primii pași spre un copilaș mai mare; acest lucru crează schimbări importante din perspectiva celui mic, care dă piept cu noi provocări. Aceasta este vârsta când abilitățile fizice ( și alte abilități cognitive, ca rezolvatul problemelor, limbaj și comunicare) ies în evidență foarte mult și primele semne de independeță își fac simțită prezența. Explorând la alte niveluri și manifestându-și noi abilități, dezvoltarea psihologică și starea de bine a celui mic crește. Mai mult, atunci când micuțul împlinește un anișor, este conștient de separarea dintre el și cel care îi poartă de grijă și simte că are nevoie să se simtă încrezător pentru o perioadă. Acest lucru este dovedit în mod gradual prin separarea lui de tine – mai întâi mergând în de-a bușilea, mai târziu prin mers – crescând distanța fizică față de tine.

Crează o rutină

Urmând o rutină îl va ajuta pe micuț să lucreze la emoțiile sale de nesiguranță.

Încurajarea

Părinții joacă un rol important în creșterea încrederii în sine a copilului său; încurajarea pozitivă este cea mai bună metodă de a ajuta copilul să-și înfrunte fricile. Încurajează-ți piticul să încerce lucruri noi și să greșească ca o parte naturală din procesul de creștere. Crează-i un mediu în plină siguranță

Creăndu-i un mediu sigur și de încredere îl va ajuta pe cel mic să se simtă încrezător în sine.

Folosește-te de exemple Arată-i exemple sau fă-i o demonstrație, iar cel mic se va simți la fel de încrezător ca și tine.

Ascultă cu atenție

Luându-l pe cel mic în serios, apreciindu-l și dăruindu-i toată dragostea și afecțiunea de care are nevoie, îl va ajuta să își dezvolte personalitatea și stima de sine.

Ajută-l la nevoie

Sari în ajutor dacă vezi că nu se descurcă; fiind sensibilă și atentă la nevoile și frustrările lui când încearcă lucruri noi, îl va ajuta să treacă mai departe la următorul stagiu.

Setează limite

Setând limite pentru micuțul tău, îl vei ajuta să înțeleagă cum să-și seteze limie pentru el însuși și vei crea un mediu sigur pentru dezvoltarea lui.

Răbdare

Fii răbdătoare cu piticul tău pentru că dacă repetă aceleași greșeali de mai multe ori, va învăța din ele eventual.

Sărbătorește Bucură-te de partea pozitivă întotdeauna, recunoaște-o și răsplătește-o! Micuțul tău simte nevoia să audă că a făcut lcuruile bine și acest lucru îl va ajuta să fie mândru de el și să încerce provocări noi.

Interacțiuni

Încurajează-l pe micuț să se joace și să interacționeze cu alți copii și adulți.

Decoperiți lumea împreună

Mergi cu cel mic în locuri noi, ajută-l să descopere cât mai multe dintre lucrurile interesante și frumoase din această viață.

Vrei să afli mai multe despre creșterea micuțului tău năzdrăvan și să te bucuri de promoțiile create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile

cta-signup-orange
Consimțământ Cookie-uri