Familiarizarea cu folosirea oliței: Semne că este pregătit

În primul rând, câteva lucruri importante pentru părinții epuizați: fiecare copil sănătos reușește cu succes să folosească olița. Pe termen lung, nu contează vârsta la care cel mic ajunge să stăpânească această abilitate. Nu reflectă nimic despre tine ca părinte și nici despre dragostea pe care i-o porți micuțului.

Dar, dacă începi antrenamentul pentru folosirea oliței înainte ca cel mic să fie pregătit din punct de vedere biologic, amândoi veți ajunge frustrați și epuizați. Mai mult, acest lucru va îngreuna procesul deoarece este foarte probabil ca el să transforme procesul într-o bătălie a voințelor – iar asta este luptă pe care părinții nu o câștigă niciodată. De aceea, ar fi mai bine să urmăreşti înainte semnele care îți arată că micuțul tău va avea succes în acest demers.

Majoritatea copiilor trec prin procesul de familiarizare cu folosirea oliței în intervalul de vârstă de la 18 la 30 de luni. Cu toate acestea, aceste abilități le dau bătăi de cap unor micuți și la vârsta de 4 ani. Dar, dacă privești îndeaproape, puiuțul tău îți va spune prin comportament dacă e pregătit sau nu să înceapă. De exemplu:

• Cel mic își face nevoile la intervale relativ previzibile? Îți dă de știre prin cuvinte sau comportamente că e conștient de aceste nevoi? • Poate să își tragă în jos și în sus pantalonașii? • Dă vreun semn de interes pentru baie și ce fac alții în ea? • Poate să meargă și să stea pe oliță de unul singur? • A început să-ți spună „Nu!”? Îi place să aibă jucăriile într-un anumit loc? Acest lucru demonstrează că e interesat să controleze anumite aspecte ale mediului care îl înconjoară. • Știe ce înseamnă „ud” și „uscat”? • Răspunde laudelor și vrea să-ți facă pe plac?

Dacă micuțul tău prezintă majoritatea acestor comportamente, e posibil să fie pregătit să înceapă. Însă adu-ți aminte să nu începi niciodată antrenamentul pentru folosirea oliței în perioadele solicitante, cum ar fi când familia ta se mută sau pleacă într-o vacanță, sau chiar când cel mic este bolnav. Dacă pare că nu funcționează, ia o pauză și încearcă din nou peste câteva săptămâni sau luni.

La un moment dat se va întâmpla și asta – doar dă-i timp.

Consimțământ Cookie-uri