Mersul la oliță: Gândește ca un copil

Poate că ție nu-ți este frică de ”monstrul din toaletă”, dar micuțului tău probabil îi este. Deci pentru a-l învăța să meargă la oliță, trebuie să privești întreg procesul din punctul lui de vedere. Și iată cum.

Antrenamentul pentru folosirea oliţei poate fi un proces frustrant și lung pentru un copil. Întrerupe joaca, sunt multe reguli și ce poate fi mai jenant decât să ai un mic accident în public.

Și probabil că nici pentru tine nu e prea simplu! Mersul la oliță este un moment cheie atât emoțional, cât și fizic. Dacă știi prin ce trece, poți înțelege mai bine cum să abordezi această etapă într-un mod mai eficient.

Gândul micuțului: asta nu e deloc distractiv! Micuțul tău se joacă în voie când, dintr-o dată, e luat pe sus și dus la oliță, o activitate care este deopotrivă stresantă și derutantă. Micuțul tău poate nu vrea să facă treaba mare pentru că are scaunul tare sau pentru că își amintește un moment în care a fost constipat. Nu e de mirare atunci că are un acccident din când în când.

Gândul micuțului: Dar aceasta e cea mai bună treabă mare pe care am făcut-o vreodată! Poate pentru tine din mersul la toaletă rezultă doar deșeuri care trebuie aruncate. Dar din perspectiva micuțului, sunt lucruri pe care el le-a creat. Și pentru care a depus mult efort! Poate că vede ultimul scaun ca fiind la același nivel cu ultima pictură făcută cu degetele... și tu vrei să tragi apa după el! Ce urât!

Gândul copilului: E un monstru acolo? Odată ce a învățat să folosească olița, trebuie să tragă și apa, ceea ce poate fi foarte înfricoșător. Toate zgomotele și apa care se învârte! Dacă este un monstru în toaletă, care îl așteaptă să se așeze ca să îl muște? Imaginația poate merge departe, mai ales dacă există un frate sau soră mai mare care îi spune povești de groază despre toaletă.

Gândul copilului: Ce greu e! Joaca i-a fost întreruptă, a supraviețuit monstrului din toaletă... iar acum trebuie să se șteargă? Și să-și ridice pantalonii? Și să se spele pe mâini?! Mami, când se va termina asta?! Mersul la toaletă presupune multă muncă, și sunt multe abilități noi și diferite pe care micuțul tău trebuie să le stăpânească. Poate deveni copleșitor – sau pur și simplu enervant.

Gândul copilului: Ups... O dată ce se va obișnui cu mersul la toaletă, micuțul va înțelege că este mai bine să-și facă nevoile la oliță. Este recompensat pentru asta, iar tu îi arăți cât de mândră ești. Așa că dacă are un accident din când în când, se poate simți rușinat sau speriat că te-ai putea supăra. Mersul la oliță pare să fie foarte important pentru mami și tati, așa că nu vrea să vă dezamăgească!

Cum să faci antrenamentul pentru folosirea oliţei să funcţioneze Doar să fii conștientă de faptul că mersul la toaletă poate fi derutant, enervant și puțin intimidant, face o mare diferență. Explică-i ce sunt treaba mică şi treaba mare și de ce tragem apa după ele la toaletă. Ajută-l să nu-i mai fie frică să tragă apa și îmbracă-l în haine ușor de pus și de scos. Cel mai improtant este să îl recompensezi și să-l lauzi atunci când folosește toaleta și să nu faci prea mare caz din accidente.

Consimțământ Cookie-uri