Probleme și soluții pentru folosirea oliței: Enurezisul și accidente în deplasare

Familiarizarea cu folosirea oliței înseamnă mai mult decât a-ți ajuta bebelușul să nu mai aibă nevoie de scutece. Trebuie să fii conștientă de cât de multe lucruri se schimbă în lumea lui acum. Iată trei dintre cele mai frecvente probleme – și cum poți să le depășești.

Enurezisul

Bebelușul tău este uscat pe timpul zilei, dar se trezește noaptea într-o baltă de lichid? Corpul lui poate fi încă imatur pentru a transmite semnale creierului atunci când e plină vezica.

Se întâmplă adesea ca bebelușii aflați în primul an de folosire a oliței să aibă accidente nocturne. De fapt, mulți copii de până la 3 ani continuă să facă în pat o dată pe lună.

Soluția Curăță și mergi mai departe, mai ales dacă este doar un eveniment episodic. S-ar putea să fii nevoită să pui o folie rezistentă la apă pe pat, pentru a ușura procesul de curățare.

Dacă se întâmplă de 2-3 ori pe săptămână, poţi opta să folosești o pereche de pantaloni speciali, care pot ușura tranziția de la scutece la doar lenjerie.

Refuză să facă treaba mare la oliță

Unii bebeluși se obișnuiesc foarte ușor să facă pipi la oliță, dar mai puțin treaba mare. Experții spun că unora le-ar putea fi teamă să facă mizerie.

Dacă aceasta este grija copilului tău, s-ar putea să fi avut o experiență jenantă sau să fi văzut acest lucru la un alt copil și vrea să evite aceeași experienţă.

Soluția Notează-ți ritmul digestiei micuțului tău, poate de obicei face chiar după somnul de după-amiază sau la o jumătate de oră după prânz, și pune-l pe oliță la orele acestea. Dublează-ți laudele dacă reușește să o facă! Orice ai face, menține un ton al vocii pozitiv.

Folosirea cuvintelor cu conotații negative ca „murdar” sau „urât mirositor” pentru a descrie tranzitul intestinal îl poate face pe cel mic să se simtă rușinat și jenat. Asigură-l că toată lumea face acest lucru – este natural! Dacă tot nu se lasă convins, sugerează-i să îți ceară pantaloni speciali de fiecare dată când simte nevoia să facă treaba mare.

Accidente în deplasare

Ieșirile – fie că ești în avion sau la mall – reprezintă o provocare pentru bebelușii în plin proces de familiarizare cu folosirea oliței pentru că îi întrerup rutina zilnică. Chiar și copiii care rămân uscați toată ziua ar putea avea mici scăpări când sunt scoși din mediul lor obișnuit.

Soluția Înainte să plecați de acasă, îndeamnă-l pe cel mic să meargă la toaletă. Odată ce ați ieșit, luați pauze de oliță la cel puțin o oră și încă una înainte să părăsiți locația. Ia cu tine un schimb de haine curate pentru orice eventualitate!

Dacă îi acorzi timp și răbdare, micuțul tău va face curând la oliță, așa că nu te opri!

Consimțământ Cookie-uri