Sfaturi și trucuri pentru mămicile care se așteaptă să nască prematur

Să afli că vei naște gemeni poate provoca un val de emoții incredibil, dar şi grija că vei naște înainte de termen. Am aflat că sarcina cu gemeni durează aproximativ 35 de săptămâni, iar la 38 de săptămâni nașterea este considerată la termen. Cu toate acestea, doctorul meu mi-a spus din timp că am toate motivele să cred că voi duce sarcina până la 38 de săptămâni.

În jurul perioadei de 28 de săptămâni, am început să am contracții și să prezint dilatare. Mi s-a indicat rapid să stau în pat, cu un sistem de monitorizare de acasă pentru a-mi supraveghea contracțiile de două ori pe zi. Doctorul meu mi-a spus că este posibil să ajung la 34 de săptămâni și să mă aștept ca micuții mei să fie născuți prematur.

Partenerul meu și cu mine am făcut turul UTIN înainte de repaosul recomandat la pat, așa că ne-am pregătit pentru cazul în care voi naște înainte de termen. Cu incubatoarele, micuții bebeluși născuți prematur și sumedenia de piuituri ale aparatelor, unitatea de terapie intensivă neonatală (UTIN) poate fi copleșitoare.

În jurul perioadei de 30 de săptămâni, mi-am petrecut o noapte la spital, unde mi-au fost administrați steroizi pentru a ajuta plămânii bebelușilor să se dezvolte și multe alte medicamente pentru a-mi opri contracțiile – din fericire, travaliul a fost amânat până la 34 de săptămâni, când am născut niște bebeluși minunați.

Fetițele mele cântăreau aproximativ 2,5 kg fiecare. Săptămânile care au condus la nașterea lor au fost pline de emoții și am fost incredibil de fericită când le-am avut alături de mine și sănătoase.

Pentru mine, unul dintre cele mai dificile aspecte ale nașterii înainte de termen a fost faptul că nu am putut să-mi țin fetițele în brațe imediat. Am născut la ora 19, dar nu am apucat să le văd în UTIN decât abia după miezul nopții – în afara unei priviri fugitive în momentul în care erau transportate către incubatoare prin fața mea. Nu am apucat să o țin pe Maria decât a doua zi și, pentru a o ține pe Livia, a trebuit să așteptăm până în a treia zi. La început, amândouă fetițele aveau măști pentru respirat, tuburi pentru transfuzii și perfuzii, dar au fost puternice și s-au descurcat cu brio.

În fiecare zi au făcut progrese, învățând să mănânce, menținându-și temperatura corpului și luând în greutate. Ca proaspătă mămică, am fost foarte mândră și bucuroasă de fiecare progres. Însemna că se apropie momentul să mergem împreună acasă.

Când îți vezi puiuțul în UTIN, adu-ți aminte: este cel mai bun loc pentru bebelușul tău, pentru că acolo primește grija medicală de care are nevoie. Profită de acest timp pentru a afla mai multe despre cum îți poți îngriji bebeluşul născut prematur și pune asistentelor toate întrebările pe care le ai. Timpul o să zboare! După 11 zile, am putut să ne întâmpinăm fetițele acasă!

Consimțământ Cookie-uri