Testele din primul trimestru sunt esențiale pentru a-ți proteja sarcina

În primele 3 luni este foarte important să faci testele prenatale care vor oferi informații esențiale pentru o dezvoltare armonioasă a bebelușului tău. Printre ele se numără analize de sânge și de urină pentru a verifica starea generală de sănătate și pentru a elimina posibilele infecții sau boli de pe listă, care pot pune in pericol bebelușul.

 Aceste analize sunt esențiale pentru o îngrijire prenatală bună. În plus, ele te vor ajuta să afli mai multe despre sarcina ta și despre cum se dezvoltă micuțul tău, chiar din timpul primului trimestru de sarcină. Aceste analize se fac cât mai devreme, încă de la prima consultație prenatală sau curând după.

  1. Analize de sânge. Se vor face pentru a determina: 

  • FACTORUL RHESUS (RH): În primă fază medicul va trebui să afle grupa sangvină (A,B,AB sau 0) și tipul de Rh. Majoritatea oamenilor au Rh pozitiv. Dacă se stabilește că ai Rh negativ, iar partenerul tău are Rh pozitiv, este posibil ca bebelușul să aibă Rh pozitiv și să fie incompatibil cu al tău. Acest lucru nu vă afectează pe niciunul dintre voi acum. Așa că nu îți face griji. Medicii trebuie să știe, în caz că acest lucru are implicații asupra viitoarelor sarcini. Factorul Rhesus nu mai este un risc real pentru sănătate, pentru că potențialele probleme sunt ușor de anticipat și de tratat.

- ANEMIA Un număr scăzut de celule roșii în sânge este o problemă frecvent întâlnită printre gravide. Se datorează adesea deficienței de fier.

- RUBEOLA (pojarul german) Este important să se stabilească ce imunitate ai la această boală chiar dinainte de primul trimestru de sarcină, pentru că rubeola poate afecta sarcina. Probabil că ai fost vaccinată împotriva rubeolei în copilărie, deci nu trebuie să îți faci griji. Totuși, dacă nu ești imună, va trebui să îți iei măsuri preventive să nu te îmbolnăvești în timpul sarcinii, și vei fi imunizată imediat după ce bebelușul se naște. 

- HEPATITA B Dacă nu este detectat, acest virus prezintă riscuri pentru sănătatea ta și ar putea afecta bebelușul după naștere. Dacă testul iese pozitiv în primul trimestru, vei fi monitorizată mai îndeaproape, iar bebelușul va fi vaccinat la naștere. 

- Ți se va oferi și un test HIV. Astăzi există tratamente foarte eficiente pentru protejarea bebelușului, care pot fi folosite în timpul sarcinii și al travaliului pentru a împiedica virusul să se transmită la copil. 

  1. Mostra de urină. Ți se vor face analize de urină încă din primul trimestru de sarcină, pentru ca medicii să se asigure că nu ai simptome de diabet sau infecții ale rinichilor și vezicii. Moașa îți va verifica urina la fiecare vizită pentru urme de proteine sau glucoză, care pot fi indicatori timpurii de diabet gestațional și toxemie (preeclampsia). Toate acestea se fac pentru a împiedica potențialele probleme.

  2. Alte teste vor fi făcute pentru a elimina riscul de BTS (bolilor cu transmitere sexuală). Anumite boli răspândite precum gonoreea, chlamidia și sifilisul (toate pot fi tratate cu ușurință), dar ar putea avea implicări grave pentru tine și pentru bebelușul tău dacă nu sunt detectate. Testele din primul trimestru de sarcină sunt simple, iar tratamentele sunt foarte eficiente. 

-       Vaginita bacteriană (VB) este o infecție genitală comună, care în mod normal prezintă foarte puține riscuri, însă, netratată, crește riscul nașterii premature. Se va rezolva cu o rundă de antibiotice.

-Tuberculoza (TB) Dacă medicul crede că ești potențial purtător, îți va face un simplu test cutanat. TB se poate trata ușor cu antibiotice. 

Numărul mare de analize și teste care ți se oferă în primele consultații prenatale pot părea puțin descurajante. Nu te speria, sunt doar pași necesari pentru a te ține pe tine și copilașul tău în siguranță și cât mai sănătoși posibil, încă din primul trimestu de sarcină. Și probabil că vei uita totul legat de ele de îndată ce ajungi acasă!

Consimțământ Cookie-uri