Opţiuni pentru naştere: care sunt secretele naşterii bebeluşului în apă

Bebeluşi născuţi în apă - Te bate gândul să naşti în apă? Îţi surâde ideea, dar te preocupă riscurile? Naşterile în apă devin din ce în ce mai populare şi o alternativă pentru metodele clasice. Dacă spitalul în care vei naşte oferă această facilitate, anunţă-ţi medicul în legătură cu preferinţa ta din timp. Trebuie să fii însă flexibilă, deoarece piscina poate fi deja ocupată în ziua ta cea mare şi atunci va trebui să îţi reconsideri planurile.

APĂ ŞI TRAVALIU Ai observat vreodată cât de bine îţi este să te scufunzi puţin într-o cadă cu apă călduţă atunci când te simţi încordată sau ai dureri? Aceeaşi regulă se aplică şi în ultimele faze ale sarcinii când greutatea şi presiunea bebeluşului tău îţi provoacă dureri la încheieturi, şi în timpul travaliului, când contracţiile şi tumultul de emoţii îţi dau o stare de tensiune.

PUTEREA VINDECĂTOARE A APEI Îţi poţi relaxa muşchii şi poţi atenua disconfortul dacă stai în apă caldă sau sub un duş cald. Folosirea terapiei prin apă (hidroterapia) te poate ajuta să-ţi relaxezi uterul, permiţându-i să lucreze mai eficient, ceea ce este o modalitate bună de a reduce presiunea arterială ridicată. Mai important, dacă îţi păstrezi calmul în timpul travaliului, vei fi mai stăpână pe situaţie şi vei putea face faţă mai bine naşterii.

SFATURI PRIVIND LOCUL ÎN CARE POŢI FOLOSI APA Atâta timp cât travaliul se desfăşoară normal, este bine să stai în apă. În funcţie de facilităţile care îţi sunt puse la dispoziţie atunci când naşti, poţi alege să stai sub un duş cald, să te sprijini de un perete sau să stai pe un scaun special pentru naşteri, lăsând jetul să cadă pe spate sau pe abdomen; sau te poţi întinde într-o cadă sau într-o piscină specială pentru naştere. Dacă intenţionezi să foloseşti apa în timpul travaliului, adu o pernă mare sau un prosop îndoit pentru a-ţi sprijini gâtul când te relaxezi. În cazul în care ţi-ai planificat să naşti în apă, partenerul tău poate şi el să intre lângă tine (aşadar e posibil să-şi dorească să-şi aducă şi un costum de baie).

Când vizitezi spitalul, află dacă vei avea acces la duş sau la cadă. În cazul în care crezi că ţi-ar plăcea să foloseşti apa în timpul naşterii, ar trebui să planifici totul cu foarte multă atenţie. Consută-ţi doctorul pentru a-ţi putea evalua opţiunile cu mult înainte de momentul naşterii.

Vrei să afli mai multe despre fiecare etapă a sarcinii și să te bucuri de ofertele create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile

cta-signup-orange
Consimțământ Cookie-uri