Însărcinată în 13 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 13

Copilul tău are dimensiunea unei  prune măricele (lungime: 6.5-10 cm; greutate: 28 de grame).

Producătorii. Acum, când copilul a dezvoltat toate structurilor esențiale ale corpului, organele sunt puse din greu la muncă. Ficatul secretă bilă, pancreasul produce insulină și rinichii formează urină pentru a duce afară reziduurile (în lichidul amniotic). Intestinele micuțului tău, care au locuit parţial în cordonul ombilical, s-au mutat înapoi în abdomen, acum că există suficient spaţiu pentru a le găzdui.

Cutia craniană. Bebelușul este acum cam de mărimea unei prune mari, cântărind mai puţin de 30 de grame şi măsurând undeva între 6.5 și 10 cm. Capul ocupă jumătate din această lungime, datorită dezvoltării creierului. În următoarele câteva luni, corpul va crește cu o viteză amețitoare, pentru a-l prinde din urmă. Atunci când copilul se naşte, capul va fi doar un sfert din lungimea totală a bebelușului.

Sarcina la 13 săptămâni

Bine ați venit în cel de-al doilea trimestru! Multe femei descriu următoarele câteva luni ca perioada de ”lună de miere” a sarcinii. Neplăcerile din primul trimestru - oboseală, greaţă, urinare frecventă – se mai diminuează şi, în cele din urmă, începi să te bucuri de sarcină. Multe femei simt chiar un val de energie în acest trimestru.

De talie mare. Un motiv care te poate face să te simți cu adevărat gravidă este talia care începe să se îngroașe. Cum pantalonii tăi obișnuiți sunt puțin strâmți, probabil, s-ar putea să te simţi deja mai confortabil în acele haine simpatice de mămică pe care ai pus ochii! Orice alegi să porți, alege cu gândul la confortul tău.

===========================

Știai că? Capul copilului reprezintă jumătate din lungimea lui, dar corpul va recupera în săptămânile următoare. Organele dezvoltate deja au început să funcţioneze. Ficatul secretă bilă, pancreasul produce insulină şi rinichii formează urina. În plus, corzile vocale încep să se dezvolte, pregătind copilul pentru a putea comunica cu tine după naştere.

Consimțământ Cookie-uri