Însărcinată în 39 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 39

Bebelușul tău are dimensiunile unui pepenaș (lungime: 48-50 cm; greutate: 3-3.2 kg).

Hormonii vin în ajutor. Sistemul endocrin al bebelușului tău va secreta mai mulți hormoni de stres în timpul nașterii decât oricând altcândva în viață. Odată ce iese din uter, acești hormoni îl vor ajuta să își mențină în funcțiune sistemele din organism fără ajutorul placentei tale. Schimbările dramatice prin care corpul lui trece necesită mult efort și energie, dar micuțul tău va fi pregătit pentru ele.

Micuțul începe să respire. Plămânii bebelușului tău continuă să se dezvolte până în momentul în care se naște. Plămânii continuă să producă surfanctant, pentru a împiedica pereții să se lipească atunci când va respira pentru prima dată.

Sarcina ta în săptămâna 39

Adevărat sau fals. Dacă ai contracții neregulate și dispar când îți schimbi poziția sau te plimbi puțin prin cameră, e foarte probabil să te confrunți cu un travaliu fals. Dar travaliul fals se poate transforma în travaliu real în doar câteva minute. Cronometrează-ți atent contracțiile. Dacă sunt la intervale regulate și au loc la 5 minute distanță timp de cel puțin o oră, sună-ți doctorul. Dacă ți se rupe apa, e momentul să cam pleci de acasă!

Ce faci cu durerile. Ai mai multe opțiuni când vine vorba de durere. Unele graviduțe preferă să lupte cu durerea, altele vor să scape cât mai repede de disconfort.

=============================

Știai că?

Știai că sângele care circulă prin placentă împarte anticorpii tăi cu bebelușul, ca să-l ajute să se lupte cu infecțiile după naștere? Acești anticorpi care ajung la el reprezintă încă un motiv pentru care e bine ca micuțul să stea cât mai mult în uterul tău. Iar dacă îl vei alăpta, laptele tău îi va oferi în continuare anticorpi.

Consimțământ Cookie-uri