Însărcinată în 16 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 16

Bebelușul tău are mărimea unui măr mai mic (lungime 11-12 cm, greutate 0,8 kg).

Stai drept. Datorită mușchilor care se întind, micuțul tău încearcă să își ridice capul și gâtul din poziția curbată.

Micul sportiv. Bebelușul dă cu putere din mâini și din piciorușe săptămâna aceasta. Începând de acum și până în săptămâna 20, e posibil să îi simți mișcările pentru prima dată. Totuși, micuțul tău este în continuare foarte mic – undeva între 11.4 și 12 cm și are puțin sub un kg - iar săculețul de lichid amiotic va atenua mișcările sale.

Sarcina la 16 săptămâni

Pe o parte și pe alta. Așa cum poate ai observat, dormitul pe burtă devine imposibil în această etapă. De asemenea, se pare că dormitul pe spate poate crește presiunea pe vena cavă, vas de sânge care transportă înapoi sângele în inimă, așa că statul pe o parte devine cea mai bună soluție. Dormitul în această poziție crește circulația, ceea ce te poate ajuta să reduci riscul de a dezvolta umflături și varice.

Respirație dificilă. Rămâi fără aer atunci când traversezi prin cameră? Hormonii sarcinii determină plămânii să rețină lichid, ceea ce te face să nu mai poți inspira adânc. Mai târziu, uterul tău în creștere va rezolva problema, prin presiunea pusă pe diafragmă și, astfel, reducerea spațiului în care plămânii tăi se vor putea extinde.

Momentul testului. Acum a venit momentul să vorbești cu doctorul tău despre argumentele pro și contra testului AFP (alfaproteinic). Acest test simplu de sânge se face pentru a identifica eventualele defecte de la naștere, precum sindromul Down sau spina bifida și trebuie să fie realizate între săptămânile 16 și 18.

Știai că? Îți simți bebelușul mișcând? Mânuțele și piciorușele lui sunt bine dezvoltate și se mișcă des acum, așa că vei putea simți activitatea bebelușului în următoarele săptămâni. Micuțul tău începe să audă, așa că aceste mișcări pot fi un răspuns la sunet.

Un sfat rapid pentru mami: Acum este momentul să te bucuri de sarcina ta! Simptomele supărătoare din primele luni probabil că au trecut și începi să-ți recapeți energia. Bucură-te de aceste momente, menținându-te activă prin plimbări, înot, sau yoga. Acum, că începe să se vadă burtica, poți să te răsfeți cu niște haine de graviduțe pentru a-ți sublinia noile forme și pentru a te simți mai confortabil.

Consimțământ Cookie-uri