Însărcinată în 23 săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 23

Bebe este de mărimea unei vinete mai micuțe (lungime: 23-28; greutate 498 g)

 Acum este momentul să-i cânți. Oasele din ureche s-au întărit, iar bebelușul tău poate să-ți audă vocea. Interacționează cu micuțul tău, citindu-i, vorbindu-i sau cântându-i. Cu cât îți va auzi vocea mai mult, cu atât mai familiară îi va fi la naștere.

Super-sacul. Lichidul amiotic care înconjoară bebelușul este locul perfect pentru a crește un viitor nou-născut sănătos. Lichidul sărat îi ține de cald bebelușului, îl protejează de infecții și îl ajută să plutească și să exerseze mișcările prin care își dezvoltă corpul. Acum, sacul amiotic conține aproximativ jumătate de litru de lichid, care este reîmprospătat o dată la fiecare 3-4 ore.

Să luăm măsuri. Bebelușul tău arată ca un nou-născut în miniatură, cântărind aproape jumătate de kilogram și având între 23 și 28 cm lungime, aproape cât o păpușă Barbie.

Sarcina ta în săptămâna 23

Înapoi la școală. Majoritatea cursurilor despre naștere și puericultură sunt gândite să înceapă în jurul săptămânii 32 de sarcină. Este o idee bună să te înscrii pentru un curs care se termină cu câteva săptămâni înainte de data probabilă a nașterii, în cazul în care micuțul decide să-și facă apariția mai devreme.

Tare ca fierul. Multe femei sunt ușor anemice înainte să rămână însărcinate, iar 20% dintre femei primesc un tratament pentru anemia provocată de deficiența de fier din timpul sarcinii. Simptomele includ oboseală, slăbiciune, respirație întretăiată (dispnee) și stări de leșin. Poți să tratezi anemia prin mâncăruri bogate în fier, precum: carnea roșie, ficățeii, spanacul și varză kale.

Preeclampsia în sarcină. Dacă tensiunea ta este prea mare, doctorul tău va trebui să fie atent la probabilitatea de preeclampsie, o complicație în sarcină caracterizată prin tensiune arterială ridicată, edem (umflături) și prezența proteinelor în urină. Această afecțiune apare la aproximativ 7% dintre femeile însărcinate, iar diagnosticarea ei la timp este crucială. Dacă este lăsată netratată, preeclampsia poate diminua circulația sângelui către placentă. Dacă observi oricare dintre simptomele preeclampsiei, inclusiv vederea încețoșată, dureri de cap sau umflături ale mâinilor și picoarelor apărute brusc, sună-ți imediat doctorul.

Știai că? Greutatea bebelușului se va dubla în următoarele 4 săptămâni, de aceea acum pielea lui “atârnă” pe corp până când se dezvoltă grăsimea. De asemenea, micuțul tău poate să-ți audă vocea, așa că ia-ți timp să îi vorbești sau să îi cânți – în acest fel bebelușul îți va recunoaște vocea la naștere!

Consimțământ Cookie-uri