Însărcinată în 14 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 14

Bebelușul e de mărimea unei nectarine (lungime: 8 – 11 cm; greutate: 30-60 de grame).

Nu își ține gura. Gura copilului tău se poate deschide şi închide, începând să exerseze mișcări de înghiţire şi supt. Mușchii faciali trec la antrenament! 

Gata pentru vorbire. Esofagul, traheea, laringele si corzile vocale sunt dezvoltate și pregătite pentru primul strigăt puternic de după naștere. 

Formarea feței. Ochii s-au mutat în poziția corectă, în partea de sus a feţei, iar urechile s-au mutat dinspre gât către părţile laterale ale capului. Fălcuțele sunt deja formate de ceva timp şi cerul gurii se inchide din faţă spre spate. 

Să luăm măsuri: micuțul tău cântărește aproximativ jumatate de kilogram şi măsoară acum între 8.5 cm și 11 cm.

Sarcina la 14 saptamani

Extinderea continuă a uterului. Medicul tău va nota mărimea uterului la fiecare vizita din perioada prenatală, măsurând distanţa de la osul pubian la partea de sus de uterului. În general, această măsurătoare este corelată cu săpămâna de sarcină. Acum, este de aproximativ 14 centimetri deasupra crestei superioare a osului pubian, în timp ce, la 20 de săptămâni, va ajunge la aproximativ 20 de centimetri. 

Îți simți nasul înfundat**?** Progesteronul este hormonul vinovat pentru afecţiunea numită rinită de sarcină. Acesta crește producția mucoaselor nasului, care le determină să se umfle. Pentru că, din păcate, nu există prea multe tratamente pentru ea, poţi folosi un umidificator sau poți tampona pielea pentru a o hidrata, cu un pic de vaselină, de exemplu. Dar ține-te departe de spray-urile nazale antihistaminice. 

============================

Știai că? Copilul tău își mișcă gurița imitând mişcări de supt şi e posibil să reușească să își bage chiar și un deget în gură! La 14 săptămâni, micuţul tău începe să arate mai "uman" pentru că ochii şi urechile sunt acum la locul potrivit.

Consimțământ Cookie-uri