Însărcinată în 18 săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 18

Bebelușul tău este de mărimea unui cartof dulce (lungime: 14 - 18 cm; greutate: 200 grame).

Amprentele la control. În această săptămână, micuțul tău se ocupă să își dezvolte elementul care îl va face unic: amprentele. Pernițele de grăsime care se formează pe degetele de la mâini și pe degetele de la picioare se vor transforma în forme distincte.  

Pregătirea instalațiilor. Bebelușul își tot dezvoltă sistemul digestiv de câteva săptămâni. Fătul înghite lichid amniotic, care trece prin stomac şi intestine. El se amestecă cu celulele moarte şi secreţiile din intestine pentru a forma meconiul. Meconiul este substanța de culoare închisă pe care o vei vedea când îi vei schimba primul scutec.  

Să luăm măsuri. Fătul cântărește până la 200 de grame și are aproximativ 14 – 18 cm dintr-un capăt în altul.

Sarcina ta în săptămâna 18

Prea multe sfaturi. Părerile și sfaturile nesolicitate pot fi enervante, încearcă să le trimiți la plimbare. Nu trebuie să-i explici nimic nimănui. Un simplu "Mulțumesc, o să țin minte" ar trebui să facă minuni. Încearcă să îți amintești că oamenii sunt bine intenționați şi sunt, la rândul lor, entuziasmați pentru tine!

Stați ușor, că amețesc. Inima ta are un ritm de lucru cu 40-50 la sută mai mare decât înainte de a rămâne însărcinată. Atunci când ritmul inimii este combinat cu presiunea exercitată pe vasele de sânge de către uterul în creștere, este posibil să apară uneori senzația de leşin, în special atunci când te ridici brusc. Nivelul scăzut de zahăr din sânge poate duce la amețeală. Repausul, poziția culcat pe o parte sau un fruct ajută circulaţia și reducerea amețelilor.  

Mini-mișcări. Majoritatea femeilor simt primele mișcări ale bebelușului între săptămânile 16 şi 20. Bebelușul este încă mic, așa că va fi mai mult o mișcare delicată decât o lovitură puternică. 

============================

Știai că? Tocmai a căscat? Foarte posibil! Ai putea chiar să surprinzi un căscat la următoarea ecografie. De asemenea, sistemul digestiv începe să formeze o substanță închisă la culoare, numită meconiu, pe care o veţi vedea în primul scutec murdar. Micuțul tău este acum cu adevărat special și are amprente unice ca să o dovedească!

Consimțământ Cookie-uri