Însărcinată în 19 săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 19

Bebelușul tău este acum de mărimea unui fruct mango mare (lungime: 18 cm; greutate: 184-226 g)

Muuuuulte ovule**.** Dacă aștepți o fetiță, trebuie să știi că micul ei sistem reproducător este deja format. Vaginul, uterul și tuburile falopiene sunt la locul lor, împreună cu ovarele care conțin peste 6 milioane de ovule primitive. Când se va naște, numărul lor va scădea la aproximativ un milion.

Este băiețel. Dacă aștepți un băiețel, testiculele lui s-au format deja și au început să secrete testosteron încă din săptămâna a 10-a de sarcină. Organele genitale externe, care au devenit bărbătești din primul trimestru, continuă să se dezvolte.

O a doua piele. Cam în această perioadă, pielea începe să producă un strat ca de ceară, numit vernix caseosa. Realizat din uleiuri secretate de piele, celule moarte și lanugo (părul fin care îi acoperă corpul), vernixul protejează pielea micuțului tău de efectele plutirii în lichidul amiotic. Va dispărea înainte de naștere în mare parte, însă bebelușii născuți înainte de termen au adesea foarte mult vernix.

Să luăm măsuri. Micuțul tău are  aproximativ 18 cm în lungime și cântărește undeva între 184-226 g. În această perioadă micuțul va crește foarte mult, așa că așteaptă-te la mari schimbări pe graficul de creștere.

Sarcina ta în săptămâna 19

Schimbări de aspect. Hormonii sunt responsabili pentru “fața de sarcină” – petele maro de pe nas, obraji și frunte precum și pentru linea nigra, linia neagră care începe de la buric până la osul pubian. Toate aceste schimbări vor dispărea treptat după ce naști, dar expunerea la soare poate închide și mai mult pigmenții, așa că nu uita de crema cu factor de protecție.

Durerea din ligamentele rotunde. Pe măsură ce uterul crește, ligmentele rotunde care îl sprijină se întind. Uneori, aceste ligamente solicitate vor provoca o durere ascuțită sau una surdă în partea de jos a abdomenului, de obicei pe o parte sau pe alta. O s-o simți cel mai mult atunci când îți schimbi poziția sau te ridici brusc. Vorbește cu medicul dacă te îngrijorează.

Știai că? Băiețel sau fetiță? Chiar dacă ecografia nu se hotărăște încă, în cazul în care ai o fetiță, vaginul, uterul și tuburile falopiene sunt formate și are deja ovule primitive în micuțele ei ovare. Dacă ai un băiețel, testiculele lui sunt formate și sacul scrotului poate fi văzut. Vernixul, substanța care arată ca o cremă de brânză, apare pe corpul bebelușului pentru a-i proteja pielea de lichidul amiotic.

Consimțământ Cookie-uri