Însărcinată în 25 săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 25

Bebelușul tău este de dimensiunea unei tărtăcuțe (lungime: 30 – 35 cm; greutate: 680 grame).

Gata de împănat. Pielea bebelușului este mai subţire, încreţită şi palidă, dar el devine mai rotofei în fiecare zi datorită noilor straturi de grăsime şi muşchi. Capilarele încep să se dezvolte oferindu-i pielii micuțului o nuanță de roz. Copilul măsoară 30 -35 de centimetri şi cântăreşte aproximativ 680 de grame.

Creștere cu cap. Cortexul evoluează în straturi mai elaborate. Cele mai multe acțiuni ale micuțului sunt încă sub controlul altor zone ale creierului, care s-au dezvoltat mult mai devreme.

Sarcina ta în săptămâna 25

Mingea mea. Uterul este acum cam de marimea unei mingi de fotbal, asa că este firesc ca organele tale să se simtă înghesuite. Măsurat de la osul pubian până la jumătatea distanței dintre buric și stern, uterul are diametrul de aproximativ 25 de centimetri.

Controlul diabetului. Efectuat între 24 şi 28 de săptămâni, controlul se efectuează cu ajutorul unui test de glucoză care caută semne de diabet gestațional, o afecțiune cauzată de tensiunea arterială ridicată, care afectează doi până la cinci la sută dintre femeile gravide și care, de obicei, dispare după naștere. Testul în sine este simplu: la câteva minute după ce bei o soluție cu zahar, ți se recoltează sânge şi se măsoară nivelul de zahăr. În cazul în care acesta este prea mare, ți se mai face un alt test de sânge pentru a determina dacă ai diabet gestațional. Tratamentul implică o dietă specială şi, în unele cazuri, medicamente.

Micile excursii ale sarcinii. Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt frecvente în timpul sarcinii, deci asigură-te că mergi la toaletă ori de câte ori simți nevoia. Simptomele ITU includ: arsură, durere sau un miros neplăcut când urinezi. În cazul în care ai aceste simptome, apelează la medicul tău imediat, pentru că ITU pot deveni grave, dacă sunt lăsate netratate în timpul sarcinii. 

============================

Știai că? Vasele de sânge sunt în curs de dezvoltare în plămâni şi nările se deschid, făcându-se toate pregătirile pentru prima respiraţie a bebelușului. Vasele de sânge sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare sub piele, oferindu-i micuțului un aspect roz.

Consimțământ Cookie-uri