Însărcinată în 28 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 28

Bebelușul tău este acum de mărimea unei vinete mari (lungime: 37-40 cm; greutate: 1,02 – 1.13 kg).

Săptămâna trecută, bebelușul a deschis ochii pentru prima dată. Iar acum, dacă îndrepți o lumină puternică către abdomen, bebelușul s-ar putea să deschidă ochii și să se întoarcă din calea luminii.

Tare și clar. Undele cerebrale ale bebelușului tău arată faptul că răspunde sunetelor din mediu. Graficele acestor unde încep să semnaleze și diferențe în timpul somnului. Ciclurile de somn vor deveni tot mai clare și mai diferențiate pe măsură ce se apropie data nașterii.

Prima gură de aer. Aceasta este o etapă vitală în dezvoltarea plămânilor bebelușului tău. Atunci când va respira pentru prima dată, plămânii vor trimite oxigen către vasele de sânge, care mai apoi îl vor trimite în întreg corpul. Bebelușul tău produce acum un surfactant, pentru a împiedica sacii de aer să se lipească între ei. Acest lucru îi va permite să respire cum trebuie după naștere. Tuburile bronhice se maturizează acum, divizându-se în branhii din ce în ce mai mici.

Să luăm măsuri. Bebelușul tău ia în greutate rapid, cântărind acum aproximativ 1.04 kg. Pe graficul biometriei fetale, bebelușul măsoară 25.4 cm, dar dacă l-ai întinde, lungimea lui s-ar apropia de 38 de cm.

Sarcina ta în săptămâna 28

Revenim la RH. Dacă testele preliminare de sânge au arătat că ai Rh-ul negativ, vei primi o doză din vaccinul Imunoglobulina anti-Rh săptămâna aceasta pentru eventualitate în care bebelușul tău se naște cu Rh pozitiv. Acest vaccin îți va împiedica corpul să producă anticorpi împotriva celulelor de sânge ale bebelușului tău, care este posibil să se fi strecurat în circulație. Rh-ul micuțului tău va fi testat imediat după naștere, iar dacă este pozitiv, vei primi încă o doză din vaccinul Imunoglobulina anti-Rh, pentru a proteja sarcinile tale viitoare.

Semnele sarcinii. Pe măsură ce sarcina ta progresează, îți pot apărea vergeturi pe abdomen, sâni, șolduri și coapse. Majoritatea experților sunt de acord că nu se pot face multe pentru a evita acest lucru, dar aplicarea cremelor și a uleiurilor ar putea să te ajute. Poți da vina pe genetică, iar dacă mama ta le-a avut, este foarte posibil să le ai și tu. Vestea bună? Vergeturile dispar de obicei după naștere.

Două picioare stângi. Centrul tău de greutate în continuă schimbare, împreună cu articulațiile care devin mai laxe, pot fi responsabile pentru multe ciocniri prin casă sau pentru împiedicarea de propriile tale picoare. Încearcă să diminuezi aceste neplăceri purtând pantofi cu talpă plată și încetinindu-ți ritmul în general.

Știai că? Ochii bebelușului tău încep să se deschidă și pot chiar să clipească! Dacă îndrepți o lumină puternică spre abdomen, este posibil ca micuțul să-ți răspundă printr-o lovitură.

Un sfat rapid pentru mami: Observi vergeturi? Nu le poți face să dispară, dar le poți preveni ținându-ți sub control greutatea, mâncând sănătos, hidratându-te cu multă apă, făcând mișcare regulat și aplicând cremă pentru a diminua senzația de piele uscată și de mâncărime. După ce sarcina ta se termină, vergeturile se vor estompa, schimbându-și culoarea din roșii în albe.

Consimțământ Cookie-uri