Însărcinată în 29 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 29

Bebelușul tău are acum dimensiunile unui delicios dovleac plăcintar (lungime: 38-40,5 cm; greutate: 1,1 – 1,3 kg).

Controlăm temperatura. Creierul micuțului s-a maturizat până în stadiul în care poate să ajute la reglarea temperaturii corpului. Pănă la naștere, corpușorul lui micuț va avea milioane de celule nervoase. Cifra poate să pare mare, dar bebelușul nu va mai produce nicio altă celulă de acest gen după naștere.

Căptușeală groasă. Micuțul începe să semene tot mai mult cu un bebe la termen. Suprafața pielii este mai netedă și mai deschisă la culoare datorită acumulării constante de grăsime. Ea îl va ajuta să păstreze căldura în corp.

Să luăm măsuri. În ciuda acestei acumulări de grăsime, doar 2-3% din greutatea totală de aproximativ 1,3 kg a bebelușului reprezintă grăsime. De la creștet la funduleț, el măsoară 26,5 cm, dar complet întins ajunge pe la 40,5 cm.

Sarcina ta în săptămâna 29

Lucruri cu greutate. Bebelușul tău va câștiga în greutate cel mai mult în următoarele trei luni, ceea ce e valabil și pentru tine. E posibil să te mai îngrași cu aproximativ 5 kilograme în ultimul trimestru.

Cârcei în trimestrul trei. Cârceii la picioare reprezintă un disconfort des întâlnit în sarcină, dar experții nu știu exact ce îi face să apară. Unii spun că e vorba de greutatea suplimentară care solicită picioarele, în vreme ce alții consideră că sunt un semn al deficitului de calciu sau potasiu. Ei pot fi și o consecință a presiunii exercitate de uter pe nervii care ajung în picioare.

Cum să scapi de cârcei. Întinde-ți piciorul ușor, îndoindu-ți laba piciorului și trăgându-ți degetele spre tine. Câteva exerciții de stretching pe parcursul zilei sau înainte de culcare pot și ele să te ajute. Și ai grijă să consumi la greu alimente bogate în calciu și potasiu.

===========================

Știai că? E aglomerație mare înăutru! Bebelul e suficient de mare cât să umple singur uterul. La 10 săptămâni distanță de momentl nașterii, cam 96% dintre micuți încep să se așeze în poziția cu capul în jos. Pentru că are mult mai puțin spațiu acum, o să începi să simți din ce în ce mai des și mai bine loviturile și mișcările pe care le face cu genunchii și coatele.

Consimțământ Cookie-uri